Avstrijci s 83-milijonsko tožbo nad ajdovski Sartorius Bia Separations

Novice Forbes Slovenija 12. septembra, 2024 12.26
featured image

Stečajni upravitelj avstrijske družbe Bia Separations, nekdanje večinske lastnice istoimenskega slovenskega podjetja, toži Sartorius Bia Separations za skoraj 83 milijonov evrov. Direktor ajdovskega podjetja vrača žogico z ovadbo.

12. septembra, 2024 12.26

Avstrijsko podjetje Bia Separations je bilo vrsto let 75-odstotni lastnik istoimenskega slovenskega podjetja, slednjega je ustanovil Aleš Štrancar in je tudi njegov sodirektor, poleg Jane Krapež Trošt.

Ustanovljeno je bilo leta 2007, vanj pa so denar vložili nekatere družbe tveganega kapitala, zasebni vlagatelji in dobavitelji slovenske Bia Separations iz Nizozemske, Nemčije in Avstrije. Obe podjetji je vodil Štrancar, tudi sam manjši solastnik avstrijske Bia Separations.

Leta 2015 je avstrijska Bia Separations končala v stečaju, tri leta pozneje pa ostala še brez lastniškega deleža v slovenski Bia Separations. To se je zgodilo med prisilno poravnavo slovenskega podjetja, ki jo je sprožil Štancar. Novi lastniki slovenske Bia Separations so tako postali upniki, ki so dolgove podjetja pretvorili v kapital. Med njimi so bili tudi Štrancar, drugi vodilni v Bia Separations in poslovni partnerji, ne pa tudi vlagatelji, ki so v podjetje vlagali prek Avstrije, piše STA.

Ko je leta 2020 slovensko Bia Separations kupil nemški Sartorius – za ajdovsko družbo je odštel 360 milijonov evrov – so lastniki avstrijskega podjetja ostali brez kupnine. Stečajni upravitelj avstrijske Bia Separations zdaj s tožbo v višini nekaj več kot 82,8 milijona evrov zahteva sorazmerni delež kupnine od prodaje Nemcem.

Obravnava na novogoriškem okrožnem sodišču bi se sicer morala začeti že pred časom, a je bil prvi narok prestavljen, drugega je maja letos predčasno prekinila najava bombe na sodišču, v sredo, ko je bil sklican nov narok, pa je bil sodišču predložen nov dokument, zato so obravnavo spet prekinili, so sporočili iz podjetja. Nov narok bo po poročanju STA predvidoma sklican v novembru.

Sodirektorica podjetja Sartorius Bia Separations Jana Krapež Trošt je za Žurnal24 povedala, da je tožba po njihovem prepričanju neutemeljena in pomeni tveganje za prihodnost podjetja, zaposlenih in v širšem kontekstu tudi za uresničevanje njihovega poslanstva.

“Zato bodo naša prizadevanja v tem postopku toliko močnejša, saj ne gre zgolj za vrednost samega podjetja, temveč posredno tudi za zdravje ljudi. Naše poslanstvo je hitrejši in cenejši dostop do varnejših zdravil,” je Krapež Trošt še poudarila za časnik.

Štrancar sicer Avstrijcem, ki tožijo ajdovsko podjetje, vrača žogico. Pred dnevi je, kot so sporočili iz podjetja, na tožilstvo vložil naznanitev suma storitve kaznivega dejanja zoper avstrijskega podjetnika Josefa Schrolla in stečajnega upravitelja avstrijske Bia Separations Michaela Wagnerja. Glede na očitke iz ovadbe naj bi oba pred leti sodelovala pri poskusu lastniškega prevzema družbe Bia Separations. Štrancar jima očita poskus storitve kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja daril in izsiljevanja oziroma pomoč pri teh kaznivih dejanjih, še piše STA.