Inflacija na letni ravni 0,9-odstotna, na mesečni ravni 0,2-odstotna deflacija

Novice Kaja Stepančič 30. avgusta, 2024 10.50
featured image

Letna inflacija je avgusta znašala 0,9 odstotka, na mesečni ravni pa so cene upadle za 0,2 odstotka. Harmoniziran indeks cen življenjskih potrebščin, ki omogoča evropsko primerjavo, je znašal 1,1 odstotka.

30. avgusta, 2024 10.50

Življenjske potrebščine so se v primerjavi z lanskim avgustom povprečno podražile za 0,9 odstotka, v primerjavi z letošnjim julijem pa so se za 0,2 odstotka pocenile, so sporočili z državnega statističnega urada (Surs). Storitve so se v povprečju podražile za 4,1 odstotka, blago pa se je pocenilo za 0,7 odstotka. Upadle so tudi cene poltrajnega (za 4,6 odstotka) in trajnega blaga (za 1,2 odstotka), medtem ko so cene blaga dnevne porabe zrasle za 0,3 odstotka.

K letni inflaciji so največ, 0,5 odstotne točke, prispevale za 6,7 odstotka višje cene v restavracijah in hotelih. S po 0,3 odstotne točke so sledile podražitve alkoholnih pijač in tobaka (za 5,2 odstotka), raznovrstnega blaga in storitev (za 4 odstotke), izdelkov in storitev v skupini rekreacija in kultura (za 3 odstotke) ter hrane in brezalkoholnih pijač (za 1,4 odstotka).

Po drugi strani so letno inflacijo za 0,5 odstotne točke ublažili cenejši izdelki in storitve iz skupine stanovanja, voda, električna energija, plin in drugo gorivo (za 3,3 %), še za 0,4 odstotne točke pa za 6,5 % nižje cene oblačil in obutve.

Na mesečno deflacijo najbolj vplivale poletne razprodaje

Tudi v avgustu so največ k mesečni deflaciji prispevale nižje cene oblačil (za 0,3 odstotne točke) in obutve (za 0,2 odsotne točke). Oblačila so se v povprečju pocenila za 6,7 odstotka, obutev pa za 10 odstotkov. Kot so zapisali na Sursu, je mesečni upad povezan s poletnimi razprodajami.

Forbes Power Women's Summit, vstopnice

Po 0,1 odstotne točke so k padcu cen na mesečni ravni dodale še cenejše prevozne (za 7,3 odstotka) in druge storitve, povezane z osebnimi vozili (za 4,6 odstotka).

Po drugi strani so mesečno deflacijo najbolj, za 0,2 odstotne točke, znižala dražja pogonska goriva (dizelsko gorivo se je podražilo za 3,4 odstotka in bencin za 3,6 odstotka). Po 0,1 odstotne točke so prispevali še dražji počitniški paketi (za 1,3 odstotka), hrana (za 0,3 odstotka) in druge podražitve v avgustu.

Slovenska inflacija pod evrsko

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila v avgustu 1,1-odstotna (pred enim letom 6,1-odstotna). Na mesečni ravni so cene v povprečju ostale nespremenjene.

Letna inflacija v evrskem območju pa naj bi avgusta 2024 znašala 2,2 odstotka, kar je manj od 2,6 odstotka julija po prvi oceni Eurostata, statističnega urada Evropske unije.