ATVP opozarja na klice prevarantov: previdno pri obljubah hitrih zaslužkov

Novice Forbes Slovenija 28. avgusta, 2024 15.06
featured image

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) opozarja na porast števila klicev domnevnih borznih posrednikov, ki obljubljajo visoke zaslužke v kratkem času preko transakcij s kriptosredstvi ali z drugimi finančnimi instrumenti, in svetuje previdnost.

28. avgusta, 2024 15.06

Kot je ATVP zapisala v današnji objavi na svoji spletni strani, so na agenciji v zadnjem času prejeli prijave fizičnih oseb. Že konec julija je ATVP objavila opozorilo zaradi povečanja števila klicev nelicenciranih ponudnikov, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

ATVP ne glede na pravni okvir – med drugim se bo 30. decembra letos v celoti začela uporabljati uredba o trgih kriptosredstev, ki naj bi s povečanjem preglednosti in vzpostavitvijo celovitega okvira za izdajatelje in ponudnike storitev zaščitila vlagatelje – svetuje previdnost pri poslovanju s kriptosredstvi, še posebej v primeru obljubljenih visokih zaslužkov v kratkem času in brez tveganj.

“Primeri zahtev po dodatnih plačilih pred izvedbo transakcije so pogosto povezani s prevaro. Pred nakupom kriptosredstev upoštevajte več pomembnih tveganj, vključno z volatilnim, likvidnostnim, tehnološkim in operativnim tveganjem in možnostjo vpletenosti v kriminalne dejavnosti,” so zapisali v ATVP.

Svetujejo poslovanje izključno z osebami, ki imajo dovoljenje nadzornega organa za opravljanje investicijskih storitev in poslov. Seznami teh oseb so dostopni na spletnih straneh ATVP in Banke Slovenije, še piše STA.