Kaj vemo o novem šefu največjega državnega podjetja

Novice Andreja Lončar, Bojana Humar 24. oktobra, 2024 18.37 > 24. oktobra, 2024 18.42
featured image

Nadzorniki Darsa so za predsednika uprave s polnim mandatom imenovali Andreja Ribiča.

24. oktobra, 2024 18.37 > 24. oktobra, 2024 18.42

Nadzorni svet Darsa je na današnji seji na funkcijo predsednika uprave družbe imenoval Andreja Ribiča, ki je član uprave družbe za avtoceste od 1. januarja 2023. Petletni mandat bo nastopil 7. novembra.

Uprava družbe ostaja štiričlanska, poleg novoimenovanega predsednika jo sestavljajo še David Skornšek, sedanji predsednik uprave, Alenka Muhič in delavski direktor Rožle Podboršek.

Vidni član Gibanja Svoboda

Ribič je bil med marcem 2010 in novembrom 2021 predsednik uprave Elektra Ljubljana, ki je v večinski državni lasti. V času prejšnje vlade so ga nadzorniki krivdno razrešili, Ribič pa je trdil, da so nanj pritiskali generalni sekretar stranke SDS Borut Dolanc, takratni minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in uslužbenka Slovenskega državnega holdinga (SDH) Vanessa Grmek. 

V času njegovega vodenja Elektra Ljubljana je družba plačala 308.800 evrov Milošu Njegoslavu Miloviću, takratnemu neformalnemu svetovalcu za varnost vladnim organom, kot je tedaj razkril N1. Vendar v podjetju niso našli pogodbe ali dokazil, da so bile storitve opravljene.

Po odhodu iz Elektra Ljubljana je Ribič aktivno sodeloval pri nastajanju Gibanja Svoboda in bil tudi vodja strankinega volilnega štaba. 

Skornšek po Hajdinjaku

Skornšek Dars vodi od 7. novembra lani. Položaj je nastopil po odstopu Valentina Hajdinjaka, ki se je pod plazom kritik znašel po razkritju POP TV o domnevnem pobiranju podkupnin za posle z Darsom in sumu kartelnega dogovarjanja pri poslu avtovleke. Dobil je polletni začasni mandat, ki so mu ga nadzorniki 7. maja podaljšali še za pol leta. Do tedaj je bil član uprave, pristojen za področje financ in računovodstva.

Očitkov očitno ni več

A mnogi sogovorniki, s katerimi smo takrat govorili, so umik Hajdinjaka z vrha Darsa povezovali predvsem z željo Ribiča, da bi predsednik uprave te največje državne družbe postal prav on. Kot je takrat dejal šef nadzornikov Andrej Šušteršič, Ribiča niso postavili na čelo Darsa zato, ker “tudi zoper njega obstajajo neki očitki”, ki naj bi po naših informacijah prihajali tako na Dars kot na SDH, kjer pa tega uradno niso potrdili.

Teh očitkov danes očitno ni več. Na naše klice se nista odzvala ne Ribič ne Šušteršič.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti