Smučanje se bo letos znova podražilo, kaj skrbi žičničarje

featured image

Zaradi višjih stroškov bodo smučarske vozovnice v povprečju dražje do pet odstotkov.

28. oktobra, 2024 12.11

Po lanskih večmilijonskih naložbah v infrastrukturo in nato slabši sezoni so slovenski žičničarji pred novo smučarsko sezono optimistični, je za STA ocenil predsednik Združenja slovenskih žičničarjev Boštjan Paradiž. Zaradi višjih stroškov bodo smučarske vozovnice v povprečju dražje do pet odstotkov, žičničarje nekoliko skrbi cena elektrike.

Lani naložbe, letos vsebina

Kljub lanski zeleni zimi žičničarji v prihajajočo novo smučarsko sezono gledajo z optimizmom. “Verjamemo, da bo letošnja sezona čisto nekaj drugega kot lanska. Po velikih investicijah v lanskem letu smo pripravljeni na novo sezono,” je dejal Paradiž, tudi direktor podjetja Vabo, ki upravlja smučišče na Kopah.

Po močnem lanskem investicijskem letu je letos upravljalcem smučišč ostalo več časa za pripravo programskih vsebin in organizacijo zimske sezone. Opravili so tudi veliko dodatnih vzdrževalnih del in zaključili vse naložbene faze.

Skrbi zaradi cene elektrike

Medtem so stroški za električno energijo, potrebno tudi za zasneževanje smučišč, zaradi novega sistema obračuna omrežnine na nek način še neznanka. “Mislim, da nam trenutni sistem ni naklonjen. Pričakujemo še določene spremembe, kajti naša delovna intenzivnost je ravno v zimskih mesecih, ko bodo, kot beremo, tarife bistveno višje, kot so bile prejšnje leto,” je izrazil zaskrbljenost.

Opozoril je, da ekonomske razmere pri nas niso takšne, da bi lahko cene smučarskih vozovnic “dražili v nebo”, saj potem ne bi mogli računati na dovolj gostov. Zato Paradiž verjame, da bodo skupaj z gospodarsko in obrtno zbornico ter s posluhom vlade skušali razmerja še enkrat definirati.

“Ne zdi se nam prav, da imamo kot prebivalci neko prehodno obdobje, v industrijskem delu pa bomo začeli z ukrepi takoj. Niti se nimamo možnosti prilagoditi tem razmeram, niti ne vemo, kaj vse nas čaka iz obračunov,” je negotovost opisal predsednik Združenja slovenskih žičničarjev, poroča STA.

Zaradi dviga stroškov dela in cen energentov bodo sicer smučarski centri cene smučarskih vozovnic za novo sezono v povprečju zvišali do pet odstotkov. Glede na podatke Paradiž ocenjuje, da so slovenska smučišča v primerjavi z avstrijskimi bistveno bolj cenovno ugodna. “Verjamem, da bodo tako domači smučarji kot tudi gostje iz bližnjih držav, kot so Hrvaška, Madžarska, BiH in Srbija, videli, da pri tem nismo pretiravali in da imamo v Sloveniji veliko potenciala za smučanje. S tem si obetamo tudi dodaten obisk,” je dodal.

Na Kopah dodaten poudarek kulinariki, z novostmi tudi Marprom

Na novo sezono se pospešeno pripravljajo na Kopah, kjer poleg priprave smučišča za smuko načrtujejo pester zabavni in drugi spremljevalni program, vnovič napovedujejo tudi več koncertov. Znova bo obiskovalcem Kop na voljo šola smučanja, park za otroke in druge aktivnosti za družinska doživetja. Velik poudarek bodo, kot je dejal Paradiž, v tej sezoni namenili kulinariki. Tudi kadrovsko so se na sezono dobro pripravili, je dejal.

Na Mariborskem in Areškem Pohorju prav tako potekajo intenzivne priprave na novo zimsko sezono. Kot so za STA povedali v občinskem Marpromu, so že izvedli redne preglede žičniških naprav, potekajo tudi nekateri posebni pregledi. V teku je tudi priprava vseh sklopov zasneževalnega sistema, medtem ko so na smučarskih progah večinoma že opravili košnje terenov in mulčenje pred zimo.

Na Kopah gradijo dve novi žičniške naprave.
Na Kopah so lani zgradili dve novi žičniški napravi (Foto: Arhiv podjetja)

Ena od novosti v novi zimski sezoni bo preurejen otroški poligon Bellevue z novim vlečnim trakom in sankališčem, kjer je predvideno tudi zasneževanje, tako da možnost sankanja ne bo več odvisna zgolj od naravnega snega. Med projekti, ki so tudi že v pripravi, vendar še ne bodo izvedeni letos, pa sta predvsem širitev sistema zasneževanja na območju Habakuka in ureditev dodatnega vodnega zajetja na Pohorju za potrebe zasneževanja.

Začetek smučarske sezone načrtujejo takoj, ko bodo vremenske in snežne razmere omogočile ureditev in odprtje smučišča, glede cen vozovnic pa so povedali, da so v primerjavi z lansko sezono naredili le manjšo uskladitev cen s stopnjo inflacije.

Na Rogli nov zasneževalni sistem

Na Rogli vzdrževalna in pripravljalna dela potekajo po načrtih in so skoraj že zaključena. Potem ko so lani odprli novo šestsedežnico na smučišču Mašinžaga, bodo do začetka nove sezone postavili nov avtomatski zasneževalni sistem, ki bo ob primernih temperaturah omogočal dvakrat hitrejšo zasnežitev proge. K temu bodo pripomogli še štirje novi snežni topovi.

So pa bili zaradi rasti stroškov prisiljeni dvigniti cene smučarskih vozovnic, ki bodo v povprečju višje za pet odstotkov. V času predprodaje je cena dnevne smučarske vozovnice za odrasle 40, za otroke pa 26 evrov. V redni prodaji od 1. decembra bo za odrasle 45, za otroke pa 29 evrov.

Glede na trenutne vremenske napovedi je zaenkrat še nemogoče napovedati začetek smučarske sezone, v primeru ugodnih vremenskih pogojev in nizkih temperatur pa ga načrtujejo v prvi polovici decembra, so za STA še dodali v Uniturju, poroča STA.

Ljudje na smučišču Rogla
Na Rogli bodo v povprečju cene vozovnic višje za pet odstotkov (Foto: Miloš Vujinović/BOBO)

Vogel in Kranjska Gora spet s skupno vozovnico

Na Voglu bodo poletno sezono, s katero so zadovoljni, zaključili ob koncu šolskih jesenskih počitnic 4. novembra, sledilo bo enotedensko redno vzdrževanje, od 11. novembra pa bo nihalka ponovno obratovala. Smuka se običajno na Voglu začne sredi decembra. V Žičnicah Vogel upajo, da bo tudi letos tako, vse pa bo odvisno od vremena oziroma snežnih padavin.

Po ravno dobro zaključeni veliki investiciji v novo krožno kabinsko žičnico Zadnji Vogel novosti za to zimo niso načrtovali. V prihodnjih letih predvidevajo postopno zamenjavo tudi nekaterih drugih starih žičniških naprav, so za STA pojasnili v Žičnicah Vogel.

Kot poroča STA, bo predprodaja smučarskih vozovnic trajala do konca novembra. Cene vozovnic bodo višje od enega do dva evra v primerjavi z lansko sezono. Odrasla vozovnica tako v predprodaji stane 38, v redni prodaji pa 44 evrov. Tudi v prihajajoči sezoni bodo na voljo skupne vozovnice s Kranjsko Goro.

V osrednjem turističnem središču Zgornjesavske doline so poletno sezono z zaprtjem poletnega sankališča in kolesarskega parka zaključili 6. oktobra, predprodaja smučarskih vozovnic pa bo stekla 28. oktobra in bo trajala do 29. novembra. Odrasla celodnevna vozovnica bo v predprodaji stala 44 evrov, redna cena pa bo 47 evrov, kar je dva evra več kot lani.

Smučanje na slovenskih smučiščih
Predprodaja smučarskih vozovnic bo na Voglu trajala do konca novembra (Foto: PROFIMEDIA)

Na Krvavcu že prodajajo vozovnice

Predprodaja smučarskih vozovnic za Krvavec medtem že poteka, stekla je namreč že poleti. Cena dnevne vozovnice za odraslega v predprodaji stane 39 evrov, redna cena pa je 43 evrov, ker je dva evra več kot lani.

Kot so za STA pojasnili v RTC Krvavec, so priprave na zimsko sezono že v polnem teku. Začetek smuke bo odvisen od vremenskih razmer, v primeru optimalnih vremenskih pogojev pa bi bilo odprtje smučišča možno v začetku decembra.

Kanin tudi letos zaprt

Medtem tudi letos, kot kaže, še ne bo nič novega na edinem slovenskem visokogorskem smučišču Kanin, ki je zaprto že od lanske jeseni, saj krožna kabinska žičnica nima uporabnega dovoljenja. Da pogovori z državo potekajo, je na nedavni seji parlamentarnega odbora za gospodarstvo povedal državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Matevž Frangež in ob tem dodal, da bo morala rešitev verjetno iti v smeri javno-zasebnega partnerstva, kjer pa se mora oblikovati zasebni interes.

Združenje žičničarjev po besedah Paradiža v dogajanje na Kaninu ni neposredno vključeno, si pa želi, da bi se težave razrešile, še poroča STA.