Eden najbogatejših Zemljanov vložil 100 milijonov v boj proti dezinformacijam

Ljudje Forbes 27. oktobra, 2024 16.38
featured image

Veliko milijarderjev vlaga v politiko. George Soros, Tom Teyer in Reid Hoffman dajejo svoj denar liberalnim političnim odborom, republikansko stran pa finančno podpirajo Charles Koch, družina Walton in Elon Musk - najbogatejši človek na svetu. Zgodba Steva Ballmerja, nekdanjega šefa Microsofta, pa kaže nekaj drugega.

27. oktobra, 2024 16.38

Steve Ballmer, nekdanji glavni izvršni direktor Microsofta in lastnik ekipe v ligi NBA Los Angeles Clippers, je prepričan, da lahko pusti svoj pečat na političnem prizorišču z bojem proti dezinformacijam in ne tako, da nakaže svoj denar eni ali drugi stranki, enemu ali drugemu kandidatu.

“James Madison je rekel, da je izvoljena vlada v družbi brez informacij prvo dejanje farse, tragedije ali pa celo obojega,” je Ballmer povedal za Forbes in parafraziral četrtega predsednika ZDA.

Po tem, ko je leta 2014 odstopil s položaja izvršnega direktorja Microsofta, ga je žena Connie spodbudila, da se je začel posvečati bolj družbeno koristnim projektom. Ballmer, čigar premoženje je ocenjeno na 123 milijard dolarjev, s tem pa je deseti najbogatejši Zemljan, je razkril, da so vladni podatki velikokrat tragično napačni in pomanjkljivi.

“Samo dejstva”

Leta 2017 je zato ustanovil USAFacts, nestrankarsko državljansko pobudo, ki zbira, čisti in objavlja ogromne količine uradnih podatkov o vsem: od gospodarstva in izobraževanja do stopnje kriminala in priseljevanja.

Ballmer že sedem let osebno financira projekt. Potrdil je, da bo letos za objavo dejstev porabil kar 40 milijonov dolarjev. To vključuje produkcijo in promocijo šestih 15-minutnih epizod “Just The Facts”, v katerih govori o priseljevanju, državnem proračunu, gospodarstvu, energiji, zdravju in statistiki.

Vseh šest epizod je objavljenih na YouTubu. Prvi dve so predvajali tudi na Fox News, zadnje štiri pa na NewsNation .

Skupno je Ballmer v podjetje, ki zaposluje nekaj manj kot 50 ljudi, vložil 100 milijonov dolarjev.

“To je zame osebni strošek,” pojasnjuje in dodaja: “S finančnega in davčnega vidika ni nič drugače kot nakupovanje živil.” Ta vsota je Ballmerja uvrstila med najbolj državljansko aktivne milijarderje v ZDA.

Izogibanje strankarski pristranskosti

Ključno pri Ballmerjevem pristopu je, da se izogne kakršnemu koli kančku pristranskosti. USAFacts obdeluje samo uradne podatke, ki jih zbira vlada, in se tako izogne možnosti pristranskosti, ki lahko obstajajo v drugih virih, kot so akademski članki in podatki različnih “think tankov”.

“Če imate lahko leve in desne ekonomiste, to pomeni, da to ni toliko znanost kot uporabna matematika,” pravi 68-letnik. “Rad bi verjel, da so ta akademska mnenja nevtralna, vendar mislim, da niso.”

Ballmer želi tudi osebno dajati vtis nevtralnosti in ni doniral denarja političnim kandidatom ali platformam kot mnogi drugi milijarderji. Vendar se je izkazalo, da je težko ostati povsem izven dogajanja. Pred leti je, in to je tudi priznal, doniral nekaterim predsedniškim kandidatom. “V zadnjih desetih letih samo daroval samo ljudem, ki jih dobro poznam,” je povedal za Forbes.

Med letoma 2017 in 2024 je Ballmer doniral skupno skoraj 38.000 dolarjev petim demokratskim kandidatom, več kot 40.000 dolarjev pa je v tem času namenil tudi demokratskemu kongresnemu odboru za volilno kampanjo.

Njegov največji prispevek v zveznih evidencah pa je bilo 50.000 dolarjev za inavguracijski odbor Baracka Obame.

Steve Ballmer
Medtem ko sam v zadnjih letih ne donira politikom, pa je njegova žena Connie še vedno aktivna (Foto: PROFIMEDIA)

Žena podpira demokrate

Njegova žena je politično bolj aktivna. Donirala je 1,25 milijona dolarjev skupinam, ki podpirajo Kamalo Harris na letošnjih ameriških volitvah. Med letoma 2019 in 2022 pa je dala več kot 14 milijonov dolarjev liberalnim skupinam na splošno, kažejo dokumenti ameriške Zvezne volilne komisije.

“Sva dva neodvisna človeka,” pravi Ballmer. “Svoje žene ne obvladujem, niti je nočem,” dodaja v smehu.

Ne namerava se ustavljati

Priznava, da obstajajo tudi nekatera vprašanja, kjer je njegovo stališče razvidno iz nekaterih njegovih javnih izjav, komentarjev v videoposnetkih Just The Facts ter njegovega in Conniejinega dobrodelnega delovanja. A vztraja, da mu je zdaj ključno obdelovati zgolj in samo dejstva.

A ne namerava se ustavljati, ampak želi povečati število zaposlenih, pa tudi količino podatkov, ki jih obdelujejo.

“Namen je, da se ljudje seznanijo z dejanskim stanjem, ne pa z morebitnim strankarskim pogledom na to, kako smo prišli sem, ali s strankarskim pogledom na to, kam gremo,” pojasnjuje. “Ali mislim, da to zanima milijone ljudi? Da.”

Avtor članka je Kyle KhanMullins.