Po več kot 100 letih konec za eno najstarejših letalskih družb na svetu

Novice Forbes Slovenija 26. oktobra, 2024 14.52
featured image

Po 101 letu obstoja bo še zadnjič poletelo letalo letalske družbe Czech Airlines. Njihov prvi mednarodni let je bil v tedanjo Jugoslavijo, natančneje v Zagreb.

26. oktobra, 2024 14.52

Češki nacionalni letalski prevoznik Czech Airlines (CSA), ki so ga ustanovili leta 1923, svojo pot zaključuje kmalu po svoji stoletnici. Zadnji polet letalske družbe bo v nedeljo, ko bo njihovo letalo iz Pariza pristalo v Pragi.

Družba bo po novem delovala pod drugim češkim letalskim ponudnikom nizkocenovnikom Smartwingsom, ki je od leta 2018 tudi njihov večinski lastnik.

Družba Smartwings bo še naprej uporabljala dve letali Airbus A320 Czech Airlines, ki jih je bilo še pred 15 leti veliko več; tedaj je bilo v njihovi floti 26 letal.

Strateške spremembe je družba napovedala v začetku oktobra, ko so navedli, da bodo prestrukturirali svoj poslovni model in združili obe letalski družbi pod eno streho.

Združena s svojim lastnikom

V okviru tega prestrukturiranja bo Smartwings skupaj s svojimi hčerinskimi družbami na Poljskem, Slovaškem in Madžarskem skrbel za vse letalske operacije v skupini. Kot ključni razlog za reorganizacijo so navedli operativno učinkovitost.

Letalski prevoznik zagotavlja, da se za potnike družbe Czech Airlines ne bo veliko spremenilo. Vozovnice je še vedno mogoče kupiti na spletni strani Czech Airlines in prek obstoječih distribucijskih kanalov, prav tako ne bodo ukinile nobene od obstoječih prog.

Med petimi najstarejšimi letalskimi prevozniki na svetu

Družba Czech Airlines je bila ustanovljena leta 1923 kot Češkoslovaški državni letalski prevoznik in je med petimi najstarejšimi še delujočimi letalskimi družbami na svetu.

Težave podjetja so se začele v devetdesetih letih s prvim neuspešnim poskusom lastninjenja, ki naj bi mu sledili tudi notranji konflikti v družbi. Flota se je začela krčiti in CSA je leta 2018 prešel pod okrilje Smartwingsa.

V zadnjem času je CSA letela le še na dveh linijah – v Pariz in Madrid.

Prvi mednarodni let v Zagreb

Letalo Czech Airlines je prvič poletelo leta 1923, in sicer iz Prage v Bratislavo. Na tem letu sta bila le dve osebi – pilot Karel Brabenec in novinarka, ki je poročala. Prvo letalo je bilo pravzaprav dvosedežno dvokrilno letalo, kakršno so uporabljali v prvi svetovni vojni.

Sedem let kaseneje, leta 1930, pa so prvič poleteli izven države. Njihov prvi mednarodni let je bil v Jugoslavijo, natančneje v Zagreb.

Še delujoče letalske družbe, ki so starejše od CSA, so nizozemski KLM, kolumbijska Avianca (obe ustanovljeni leta 1919), avstralski Qantas (1920) in ruski Aeroflot (1923).