Vinjete pri sosedih: lani brez sprememb, letos pa prvič čez 100 evrov

Novice Forbes Slovenija 26. oktobra, 2024 12.02
featured image

Nova letna vinjeta bo zelene barve, prodajati pa jo bodo začeli v zadnjih dneh novembra.

26. oktobra, 2024 12.02

Avstrijski upravljavec avtocest Asfinag je objavil cene novih letnih avstrijskih vinjet, ki bodo začele veljati od 1. decembra letos. Letna vinjeta za prihodnje leto bo stala 103,8 evra, kar je največ do zdaj in bo prvič presegla 100 evrov, poroča Kronen Zeitung.

V primerjavi z lansko se je letna vinjeta pri naših severnih sosedih podražil za 7,7 odstotka. Podražitev je usklajena z zakonsko zahtevo, da se cene vinjet prilagodijo harmoniziranemu indeksu cen življenjskih potrebščin (HICP).

Letošnja letna vinjeta je stala 96,4 evra in se v primerjavi z letom 2022 ni podražila. Ob podražitvi za leto 2025 se spreminja tudi barva – po novem bo morsko zelena.

“Izbira barve je pomembna, saj nam omogoča boljši in bolj optimalen nadzor nad fizično vinjeto,” je izbiro barva, komentirala direktorica podjetja Asfinag Claudia Eder. Spomnimo, letošnja vinjeta je rumene barve.

Avstrijci so sicer leta 2018 uvedli tudi elektronske vinjete, vendar so v ponudbi prav tako pustili tudi možnost nakupa klasične vinjete. 

Letna vinjeta kot običajno velja 14 mesecev – od 1. decembra prejšnjega leta do 31. januarja naslednjega leta.

Kako bo s preostalimi vinjetami?

Ali se bodo spreminjale tudi cene preostalih vinjet – enodnevnih, desetdnevnih in dvomesečnih – za zdaj še znano. Cena dnevne je 8,6 evra, 10-dnevna stane 11,5 evra, dvomesečna pa 28,9 evra.