Nameravate v službi dati odpoved? To morate vedeti

Novice Forbes 26. oktobra, 2024 14.21
featured image

Najpogostejši razlogi za odpoved so nizka plača, omejene možnosti napredovanja in pomanjkanje spoštovanja na delovnem mestu.

26. oktobra, 2024 14.21

Danes je na trgu dela ogromno povpraševanje po kadrih, zato se številni zaposleni odločajo za odhod tja, kjer se zdi trava bolj zelena. Glede na raziskavo Statiste so najpogostejši razlogi za odpoved nizka plača, omejene možnosti napredovanja in pomanjkanje spoštovanja na delovnem mestu.

Ko se pripravljate na novo poklicno pot, imejte v mislih naslednje tri stvari, da bo odhod s trenutnega delovnega mesta dobro organiziran, pozitiven in da boste hkrati ohranili dragocene odnose.

Imejte ponudbo za delo ali načrt za naprej

Zadnja stvar, ki bi jo želeli storiti, je, da daste odpoved, pa še nimate ponudbe za delo ali vsaj načrta, kako naprej. Skok na glavo lahko obremeni vaše finance ali pa povzroči, da imate med zaposlitvami daljši premor, kar bi lahko pri prihodnjih delodajalcih vzbudilo dvom. Preden zapustite trenutnega delodajalca, morate torej poznati svoje naslednje korake.

Če ste opravili razgovore v podjetjih in prejeli ponudbe, zagotovite, da je pogodba za novo delovno mesto podpisana z obeh strani, preden uradno sporočite svojo odpoved.

V redu je tudi, če ponudbe še nimate, še zlasti, če odhajate zaradi premora ali menjave kariere. Vseeno pa poskrbite, da boste imeli načrt za naslednjih tri, šest ali dvanajst mesecev. Razmislite, ali imate dovolj prihrankov za čas prehoda na novo področje, če boste na primer opravljali samostojno delo ali ustanovili svoje podjetje.

Pripravite se na odziv trenutnega delodajalca

Ko boste svojo odpoved uradno sporočili, lahko od svojega vodje ali nadrejenega pričakujete različne odzive, zato je dobro, da ste pripravljeni. Nekateri bodo morda razumevajoči, drugi razočarani, jezni ali pa vas bodo celo poskušali prepričati, da ostanete.

Bodite pripravljeni na čustvene odzive, vendar ne pozabite, zakaj ste sploh želeli oditi in se ne pustite prepričati o nasprotnem. Vljudno razložite, da ste takšno odločitev sprejeli, ker mislite, da je to najboljša izbira za vašo kariero.

Izberite tudi primeren čas za odhod. Če je le mogoče, tega ne storite v obdobju, ko je veliko dela ali tik pred pomembnimi roki. Tako pokažete svojo profesionalnost in ohranite dobre odnose. Odhod v kritičnem času odpira možnost za govorice ali občutek sodelavcev, da ste jih pustili na cedilu. Zato se v času odhoda oziroma odpovedi poskušajte izogniti drami na delovnem mestu.

Če delodajalec z vami opravi razgovor ob odhodu, bodite iskreni, vendar diplomatski. Osredotočite se na konstruktivne povratne informacije o svoji izkušnji v podjetju in ne na kritike vodstva ali sodelavcev.

Delo zaključite kakovostno in v dobrem vzdušju

Podiranje mostov z nekdanjim delodajalcem ni priporočljivo, tudi če gre za toksično delovno okolje, saj nikoli ne veste, ali boste na podjetje znova naleteli pri drugem projektu ali priložnosti. Zato tudi, če je vaša odpoved dokončna, do zadnjega dne opravljajte svoje delo po svojih najboljših močeh.

Ponudite pomoč pri usposabljanju naslednika ali pomoč pri prenosu vaših odgovornosti tako, da pripravite podrobne zapiske ali dokumente o svojih nalogah in projektih, ki so v teku. S tem pokažete svojo zavezanost temu, da bo zaradi vašega odhoda čim manj motenj za ekipo in poskrbite, da bodo lahko zlahka nadaljevali delo tam, kjer ste ga vi zaključili.

Tudi po odhodu vzdržujte profesionalne odnose s sodelavci prek platform, kot je na primer LinkedIn. Študija o spletnih družbenih omrežjih in iskanju zaposlitve iz leta 2017 je namreč pokazala, da vam lahko trdna mreža koristi pri iskanju zaposlitve, razgovorih in ponudbah.

Sprememba poklicne poti lahko sproži mešanico čustev, vendar je mogoče ta proces na vsakem koraku voditi strokovno, saj se je treba osredotočiti na dokončanje tekočih projektov, ohraniti jasno komunikacijo v prehodnem obdobju in temeljito načrtovati svoje prihodnje korake. Takšen pristop ne pomaga le ohraniti dobrih odnosov, temveč tudi izboljšati vaš poklicni ugled. Ne pozabite, da je vedno dobro začeti novo pot brez bremen.

Avtorica članka je Sho Dewan.