IMF opozoril na nizko rast in visoko zadolženost svetovnega gospodarstva

Novice Forbes Slovenija 25. oktobra, 2024 09.41 > 25. oktobra, 2024 09.42
featured image

Javni dolg bo medtem letos presegel vse rekorde in do leta 2030 narasel na 100 odstotkov svetovnega BDP.

25. oktobra, 2024 09.41 > 25. oktobra, 2024 09.42

Izvršna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalina Georgieva je na zasedanju IMF in Svetovne banke v Washingtonu opozorila, da se svetovnemu gospodarstvu obeta daljše obdobje nizke rasti in visoke zadolženosti. Države je spodbudila k uvedbi ustreznih politik in pozvala k reformam, ki bodo spodbudile rast.

Georgieva je pred današnjim vrhuncem rednih letnih zasedanj finančnih ministrov in guvernerjev bank držav članic mednarodnih finančnih ustanov novinarjem podala pregled agende globalne gospodarske politike.

Slabi srednjeročni obeti

Kot je pojasnila, je svetovno gospodarstvo uspešno prestalo šoke okrevanja po pandemiji covida-19, inflacija nazaduje in številnim državam se obeta tako imenovani mehki pristanek po obdobju zvišanih obrestnih mer.

Vendar pa IMF za letos svetovnemu gospodarstvu napoveduje le 3,2-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), v prihodnjem letu pa 3,1-odstotno, kar so najslabši srednjeročni obeti v nekaj desetletjih. Javni dolg bo medtem letos presegel vse rekorde in do leta 2030 narasel na 100 odstotkov svetovnega BDP.

Kaj bo spreminjalo svetovno gospodarstvo

Svetovno gospodarstvo bodo preoblikovali umetna inteligenca, zelena tranzicija in demografski premiki. Georgieva spodbuja države, naj uvedejo ustrezne denarne in fiskalne politike, ki bodo vzpostavile blažilce pred prihodnjimi krizami. Pozvala je k reformam v prid rasti, IMF pa bo pomagal še naprej.

Danes v Washingtonu zasedata Mednarodni denarni in finančni odbor IMF ter skupni Razvojni odbor Svetovne banke in IMF, včeraj pa je v imenu skupine G20 finančni minister Brazilije Fernando Haddad potrdil zavezo skupine največjih svetovnih gospodarstev za finančno stabilnost in podnebne ukrepe s posebnim poudarkom na pomoči državam z nizkimi dohodki, ki so visoko zadolžene.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti