Nekdanji alpski smučar zdaj Slovence ščiti pred strelami

Posel Bojana Humar 25. oktobra, 2024 05.15
featured image

Hermi ima svoje zaščite pred udari strel nameščene tudi na stavbi parlamenta, ministrstva za notranje zadeve in Letališča Jožeta Pučnika.

25. oktobra, 2024 05.15

Hermi je družinsko podjetje, ki se je razvilo iz obrtne delavnice, ko se je leta 1985 Herman Rauter odločil, da z elektroinštalacijami razvije lasten posel. S številnimi električnimi meritvami je namreč ugotovil, kako slabo so nameščene in vzdrževane strelovodne inštalacije. Njegov glavni izziv je bil njihova nadgradnja z obstojnejšimi in cenejšimi materiali.

Sin prevzame vajeti

Leta 1994 so proizvodni prostori v Velenju postali pretesni, zato so se preselili v Celje, kjer so leta 2001 zmogljivosti še nadgradili.

Leto pozneje se je iz vodenja podjetja lastnik Herman Rauter umaknil in žezlo predal sinu Miranu, tudi nekdanjemu slovenskemu reprezentantu v alpskem smučanju, ki se je vrsto let kalil ob očetu. Ob prenosu vodenja se je podjetje prvič razširilo tudi zunaj Slovenije. Najprej so odprli podjetje na Hrvaškem, leto pozneje še v BiH. Danes imajo poleg omenjenih še podjetji v Srbiji in Avstriji. Prodajajo še na trgih Romunije, Bolgarije in Makedonije ter še nekaterih drugih.

Ščitijo tudi kritično infrastrukturo

Hermi je danes srednje veliko podjetje, kjer razvijajo in izdelujejo strelovodno in prenapetostno zaščito, ki je njihov paradni konj, kabelske police in lestve ter celovite konstrukcijske sisteme za sončne elektrarne. S svojimi rešitvami so doslej opremili okoli 115.000 domov in poslovnih objektov, piše na njihovi spletni strani.

Njihove zaščite pred strelami so nameščene tudi na stavbi ministrstva za notranje zadeve, parlamenta, na letališču Jožeta Pučnika, na hidroelektrarni in sončni elektrarni Zlatoličje. Med podjetji so njihove stranke Krka, Gorenje, Petrol in drugi.

Rekordno lansko leto

V zadnjih desetih letih so prihodke od prodaje povečali za približno šestkrat. Lani jih je bilo za malenkost manj kot 19 milijonov evrov, kar je okoli osem odstotkov več kot leto prej. Okoli dve tretjini so jih ustvarili na domačem trgu, 24 odstotkov na trgih EU, osem odstotkov pa zunaj Evropske unije.

Direktor in lastnik Miran Rauter rast pripisuje tudi uvajanju nove trajnostne tehnologije, naložbam v robotizacijo, avtomatizacijo in digitalizacijo proizvodnje, proizvodnega parka in poslovnega delovanja. “Izkoriščamo nove tehnične možnosti ter razvijamo novosti, vstopamo na nove trge in povečujemo tržne deleže na obstoječih,” pravi Rauter.

Čisti dobiček so v zadnjem desetletju povečali za devetkrat, lani je pod črto ostalo 2,6 milijona evrov, kar je okoli 60 odstotkov več kot leto prej.

Lani so zaradi velikega povpraševanja tudi dodatno zaposlili 16 ljudi. Za naložbe so namenili dobrih 900.000 evrov, večino v proizvodno opremo. Letos nadaljujejo z avtomatizacijo in robotizacijo proizvodnje. Ocenjena vrednost letošnjih naložb je okoli 600.000 evrov.

Hermi proizvodnja
Rast podjetja Hermi je tudi posledica naložb v robotizacijo, avtomatizacijo in digitalizacijo proizvodnje (Foto: arhiv podjetja)

Intenziven razvoj

Nenehno inovirajo, tako izdelke kot programske rešitve. Lani so imeli dva razvojna projekta. Izdelali so nosilec za solarne module, ki se pritrjuje na pločevinasto kritino, in klick sponko za pritrjevanje solarnih modulov na konstrukcijo, piše v poslovnem poročilu za lani.

Sicer je v zadnjih letih dinamično predvsem na prodajnem segmentu kabelskih polic in lestev, pravi Rauter. Letos so ali še bodo na trg dali novo sponko za spajanje mrežnih kabelskih polic Hermi PKM-SPH, pohodne kabelske police WKP in požarno odporne E90 kabelske police Fast Klick. Že v začetku leta so poleg polic iz standardnih materialov začeli ponujati kabelske police iz materiala magnelis, ki so bolj vzdržljive in odporne proti koroziji, pojasni Rauter.

“V segmentu zaščite pred strelo je izjemen poudarek na zaščiti sončnih elektrarn, saj v želji po optimalni izrabi razpoložljivega prostora in doseganju največjega izkoristka ob čim nižjih investicijskih in vzdrževalnih stroških marsikateri vlagatelj ali lastnik pozablja ali zanemarja ustrezno zaščito pred strelo in prenapetosti,” še pove direktor in lastnik Hermija.

Letos ohladitve

Pešanje gospodarske dejavnosti doma in po svetu čutijo tudi v Hermiju. Prihodki in posledično tudi dobiček so v devetih mesecih letos nižji kot v enakem obdobju lani za približno 10 odstotkov. “Med poglavitnimi razlogi naj omenim manj investicij v obnovljive vire energije tako doma kot v preostalih evropskih državah,” pove direktor Rauter.

Kot dodaja, je jesen v podjetju vedno zelo intenzivna na vseh trgih, “a glede na zdajšnje kazalnike bo letošnje leto slabše kot lansko. Gospodarska rast se je upočasnila, ohlaja se tako v segmentu obnovljivih virov kot v gradbeništvu. Kako bo prihodnje leto, težko ocenim, saj je odvisno od gospodarske, pa tudi politične situacije in drugih dejavnikov”.

Kljub temu pove, da za prihodnje leto pričakuje, da bo podobno kot letošnje. “Dejstvo pa je, da na tako intenzivno rast, kot smo jo v podjetju beležili v preteklih letih, ne moremo več računati,” še pove.

Hermi kabli
Prihodki in dobiček so v devetih mesecih letos nižji kot v enakem obdobju lani za približno 10 odstotkov. (Foto: arhiv podjetja)

Kadrovske in tudi športne štipendije

V matičnem podjetju v Sloveniji in v vseh hčerinskih podjetjih, ki jih imajo, kot že omenjeno, v Srbiji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter v Avstriji, skupaj zaposlujejo okoli 150 ljudi.

Za kader, ki ga potrebujejo, skrbijo tudi s štipendiranjem. Letos s kadrovskimi štipendijami doma in v tuji podpirajo skupaj 35 mladih, podelili so tudi sedem športnih štipendij.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti