Največje poslovno omrežje dobilo po prstih, plačalo bo mastno kazen

Novice Forbes Slovenija 24. oktobra, 2024 16.01
featured image

LinkedIn bo moral plačati 310 milijonov evrov globe zaradi kršitve varstva osebnih podatkov v EU.

24. oktobra, 2024 16.01

Irski organ za varstvo osebnih podatkov DPC je družbenemu omrežju LinkedIn, ki je v lasti ameriškega tehnološkega velikana Microsoft, naložil 310 milijonov evrov težko kazen. Omrežju, za katerega je to prva globa EU, očitajo nezakonito uporabo osebnih podatkov uporabnikov za ciljno oglaševanje, poroča STA.

Neprostovoljna privolitev uporabnikov

DPC je spletnemu mestu LinkedIn med drugim očital, da privolitev, ki so jo od uporabnikov pridobili za obdelavo osebnih podatkov, “ni bila prostovoljna, dovolj informirana ali specifična ali nedvoumna,” je organ zapisal na svoji spletni strani.

“Obdelava osebnih podatkov brez ustrezne pravne podlage je resna kršitev temeljne pravice posameznikov do varstva podatkov,” je dejal vodja komunikacij pri DPC Graham Doyle.

Organ je LinkedInu odredil, da mora svojo obdelavo podatkov uskladiti s splošno uredbo EU o varstvu podatkov (GDPR), ki je bila uvedena leta 2018 za zaščito evropskih potrošnikov pred kršitvami varstva osebnih podatkov.

“Prepričani smo, da smo ravnali v skladu s splošno uredbo o varstvu podatkov, vendar si prizadevamo, da bi bile naše oglaševalske prakse skladne s to odločitvijo do roka, ki ga je določil DPC,” so po poročanju Reutersa sporočili iz LinkedIna, še poroča STA.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti