V Šaleški dolini tli zaradi Kumrovih načrtov s Tešem

Novice Forbes Slovenija 24. oktobra, 2024 07.44
featured image

Sindikat Premogovnika Velenje skrbi, da priprava na postopno zapiranje ne gre v pravo smer.

24. oktobra, 2024 07.44

V Sindikatu Premogovnika Velenje preklicujejo socialni mir. V sredo so se namreč seznanili s potekom priprave osnutka zakona o postopnem zapiranju premogovnika, vsebino osnutka interventnega zakona in projekcijami proizvodnje v prihodnjih letih. V izvršilnem odboru menijo, da priprave ne gredo v želeno smer.

V petek, ko je ministrstvo osnutek interventnega zakona poslalo v medresorsko usklajevanje in javno obravnavo, smo že opozorili, da zakon ne sledi obljubi ministra Bojana Kumra, da sanacije Teša in Premogovnika Velenje ne bomo plačali davkoplačevalci.

Predlog zakona kaže, da bo termo divizija Holdinga Slovenske elektrarne, ki bi po novem padla pod okrilje Slovenskega državnega holdinga (SDH), v petih letih potrebovala 833 milijonov evrov. Večino denarja naj bi država črpala iz dobičkov energetike (okoli 660 milijonov evrov), a seveda le, če ti dobički bodo. Če jih ne bo dovolj, se bo manko kril iz proračuna.

Poleg tega so seveda tudi dobički državne energetike davkoplačevalski denar, saj so dividende prihodek proračuna, ki bi lahko bile porabljene za drugi namen.

Bi ministrstvo lahko vprašalo v Bruslju?

Sindikat premogovnika pa je nezadovoljen, ker menijo, da gre za načrten “pogrom nad Šaleško dolino”, nam je dejal predsednik sindikata Simon Lamot.

Kot pravi Lamot, so jih na ministrstvu sicer na dan javne napovedi izločitve termo divizije seznanili z dogajanjem, zdaj pa so jim okvirno predstavili tudi osnutek interventnega zakona. “Postopek je voden korektno. Moti pa nas nekaj členov v predlogu zakona,” pravi.

Kot smo pisali, je po navedbah HSE težava termo divizije v tem, da bo smel od 1. januarja dalje HSE plačevati Tešu izključno tržno ceno električne energije (zdaj dobiva stroškovno ceno plus pribitek). Vsako drugo financiranje termo divizije bi bilo po navedbah HSE lahko neskladno s pravili EU o državnih pomočeh.

Lamot meni, da je Teš tako pomemben del energetske oskrbe Slovenije (trenutno v povprečju pomeni okoli petino mesečne proizvodnje elektrike), da bi lahko ministrstvo, če bi imelo željo, v Bruslju izposlovalo izjemo. A po njegovem na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo nimajo pravega interesa za kaj drugega kot obnovljive vire električne energije.

Predčasno zaprtje

Sindikat je v pisni izjavi poudaril, da predstavljeni osnutek interventnega zakona lahko pomeni osnovo za predčasno prenehanje pridobivanja premoga že konec leta 2029 ali celo prej.

Zakonski predlog namreč predvideva obveznost izvajanja gospodarske javne službe in proračunsko nadomestilo za Teš le do leta 2029. Če je to potemtakem tudi datum dokončnega zaprtja termoelektrarne, je to štiri leta prej kot predvidevajo veljavni strateški dokumenti in pušča le malo časa za prekvalifikacijo zaposlenih, menijo v sindikatu. “Leto 2029 močno odstopa od zapisanega v nacionalni strategiji za predčasen izstop iz premoga z načeli pravičnega prehoda ter povzroča skrb o morebitnih presežnih delavcih, za katere ne bo poskrbljeno z načeli pravičnega prehoda,” opozarja sindikat.

Lamot pa je v telefonskem pogovoru izpostavil, da se v 20. členu predloga morda skriva namera, da bi Teš zaprli še prej. V tem členu je namreč določeno, da morajo velenjska in šoštanjska občina ter Komunalno podjetje Velenje kot distributer toplote do konca leta 2027 zagotoviti najmanj 40 megavatov (MW) toplote iz alternativnih virov. Če tega ne bi naredili, je predvidena finančna kazen za občini. “S toliko viri in plinskima blokoma pa je že zagotovljena zimska oskrba s toploto, ki je zdaj problem in razlog za to, da Teša ne morejo ustaviti,” pravi sindikalist.

Velenje
“Obstaja upravičena bojazen, da prehod iz premoga ne bo niti približno pravičen za zaposlene, niti Savinjsko-Šaleško regijo,” menijo v sindikatu premogovnika (Foto: Profimedia)

Napoved stopnjevanja sindikalnih aktivnosti

Kaj v praksi pomeni preklic socialnega miru? “V prvi vrsti javno opozarjanje na to, da predlagani ukrepi ne sledijo sistemu pravičnega prehoda,” nam je dejal predsednik sindikata Simon Lamot.

Sindikat bo sodeloval v javni obravnavi zakona, ki jo je v petek odprlo ministrstvo z željami. Če te ne bodo upoštevane, pa sledi zaostrovanje sindikalnih aktivnosti.

Sindikat je v pisni izjavi spomnil še, da država že najmanj dve leti zamuja s pripravo zakona o postopnem zapiranju Premogovnika Velenje in zakona o prestrukturiranju Savinjsko Šaleške regije (SAŠA regije), lastnik Holding slovenske elektrarne (HSE) pa po njihovih navedbah zasleduje samo ekonomski interes.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti