Potrošniki oktobra bolj zaupljivi kot v tem času lani

Novice Bojana Humar 23. oktobra, 2024 17.12
featured image

Na mesečni ravni pa je vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov ta mesec ostala nespremenjena.

23. oktobra, 2024 17.12

Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov je oktobra ostala na septembrski ravni, od dolgoletnega povprečja pa je bila nižja za pet odstotnih točk, poroča državni statistični urad (Surs).

Med komponentami, ki sestavljajo kazalnik, so se poslabšala pričakovanja glede gospodarskih razmer v državi (za štiri odstotne točke) in glede finančnega stanja v gospodinjstvu (za dve odstotni točki) ter mnenja o trenutnem finančnem stanju v gospodinjstvu (za eno odstotno točko). Izboljšala so se le pričakovanja glede večjih nakupov (za štiri odstotne točke).

Na leti ravni slabša pričakovanja glede gospodarskih razmer

V primerjavi s prejšnjim oktobrom se je vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov zvišala za pet odstotnih točk.

Na letno rast kazalnika zaupanja so vplivala bolj optimistična pričakovanja glede večjih nakupov (za sedem odstotnih točk), mnenja o trenutnem finančnem stanju v gospodinjstvu (za šest odstotnih točk) in pričakovanja glede finančnega stanja v gospodinjstvu (za pet odstotnih točk). Nekoliko so se poslabšala le pričakovanja glede gospodarskih razmer v državi (za eno odstotno točko).

Četrtletno nižja pričakovanja glede nakupa ali gradnje stanovanja

V primerjavi s prejšnjim četrtletjem so se pričakovanja potrošnikov glede nakupa ali gradnje stanovanja poslabšala za dve odstotni točki in glede nakupa avtomobila za eno odstotno točko. Medtem so se pričakovanja glede obnove stanovanja za eno odstotno točko izboljšala, še poroča Surs.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti