Novi ukrepi Pekinga: za nedokončane projekte več kot 500 milijard dolarjev

Novice Forbes Slovenija 17. oktobra, 2024 09.47
featured image

Kitajska je predstavila nove ukrepe za spodbujanje gospodarstva.

17. oktobra, 2024 09.47

Kitajski nepremičninski sektor je dolgo predstavljal približno četrtino kitajskega bruto domačega proizvoda (BDP). Dve desetletji je beležil izredno rast, nato pa se je povpraševanje po nepremičninah ohladilo in nepremičninska podjetja so se znašla v hudi krizi. Bremenijo jih visoki dolgovi, ki ogrožajo celotno kitajsko gospodarstvo, povzema STA.

Minister za stanovanjsko politiko Ni Hong je zdaj napovedal nove ukrepe za pomoč sektorju. V načrtu je zvišanje posojil za nedokončane nepremičninske projekte, in sicer na štiri milijarde juanov (517,6 milijarde evrov) do konca letošnjega leta.

Shema, ki so jo na Kitajskem zagnali že v začetku tega leta, sili lokalne oblasti k iskanju finančne podpore stanovanjskim projektom in sodelovanje z bankami za njihovo dokončanje.

Ni je napovedal tudi obnovo milijona domov. Kot je ocenil, so obnov potrebna številna urbana naselja.

Nižje obrestne mere

Kitajske oblasti so minuli mesec posvarile, da se kitajsko gospodarstvo sooča z novimi težavami. V tej luči so napovedale vrsto ukrepov za njegov vnovični zagon, med drugim znižanje obrestnih mer, odpravo nekaterih omejitev za nakup stanovanjskih nepremičnin in zeleno luč bankam za obsežnejša posojila.

Danes so v Pekingu ocenili, da bodo obresti na hipotekarna posojila na račun razrahljane denarne politike v povprečju upadle za okoli 0,5 odstotne točke, piše STA.

Kot je dejal namestnik guvernerja kitajske centralne banke Tao Ling, bo to pri izdatkih za obresti na splošno pomenilo prihranek v višini 150 milijard juanov (19,4 milijarde evrov), kar da bi koristilo 50 milijonom družin in 150 milijonom prebivalcev.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti