V Veliki Britaniji inflacija po več kot treh letih padla pod ciljno stopnjo

Novice Forbes Slovenija 16. oktobra, 2024 10.42 > 16. oktobra, 2024 10.45
featured image

V Veliki Britaniji je septembra inflacija prvič po aprilu 2021 padla pod ciljno stopnjo dveh odstotkov. Letna rast cen življenjskih potrebščin, ki jo merijo z indeksom cen življenjskih potrebščin (CPI), je bila 1,7-odstotna.

16. oktobra, 2024 10.42 > 16. oktobra, 2024 10.45

Analitiki so pričakovali, da se bo septembrska inflacija na Otoku ustavila pri 1,9 odstotka, piše STA.

Na statističnem uradu so padec inflacije pripisali predvsem močnemu padcu cen goriva in letalskih vozovnic.

Cene motornih goriv in maziv so se po pojasnilih britanskega statističnega urada ONS septembra na medletni ravni znižale za 10,4 odstotka, medtem ko so nižje cene letalskih vozovnic zaradi razprodaj, ki so sledile koncu poletja, pripomogle k petodstotnemu padcu kategorije stroškov letalskih prevozov.

So pa bila gospodinjstva pretekli mesec prvič po marcu letos priča pospešitvi inflacije hrane in brezalkoholnih pijač. Ta se je z avgustovskih 1,3 odstotka septembra dvignila na 1,9 odstotka, in sicer zaradi močnega povišanja cen mleka, sira, jajc in sadja.

Bo Bank of England znižala obrestne mere?

Britanska vlada septembrsko inflacijo uporablja za odločanje o številnih spremembah davkov in porabe za naslednje leto, kar pomeni, da se bodo tamkajšnji državni prejemki naslednje leto večji za 1,7 odstotka, državne pokojnine pa se bodo prihodnji april zato povečale za 4,1 odstotka, še dodajajo pri STA.

Kot navaja dpa, bi lahko najnovejši podatki o inflaciji povečali pritisk na Bank of England, da ta še zniža obrestne mere. Britanska centralna banka bi po pričakovanjih po novem znižanju lahko posegla prihodnji mesec, potem ko je avgusta stroške izposojanja znižala s 16-letnega vrha za 0,25 odstotne točke na pet odstotkov.