Cene nepremičnin letos rekordne, večina si stanovanj ne more več privoščiti

featured image

Srednja cena rabljenega stanovanja je v Ljubljani, kjer so cene najvišje, ob polletju že krepko prebila mejo 4.000 evrov za kvadratni meter.

15. oktobra, 2024 15.11

Analiza geodetske uprave (Gurs) o slovenskem nepremičninskem trgu za letošnje prvo polletje je pokazala, da so cene nepremičnin še naprej rasle.

Razlogi za vse manj kupoprodaj

V prvem polletju letošnjega leta se je nadaljeval izrazit trend zmanjševanja števila kupoprodaj stanovanjskih nepremičnin. Število transakcij s stanovanji je upadlo že peto polletje zapored, število transakcij s hišami pa četrto.

Po ocenah Gursa na podlagi preliminarnih podatkov se je v prvem polletju letos v primerjavi z drugim polletjem 2023 število kupoprodaj stanovanj kot tudi hiš zmanjšalo za okoli 15 odstotkov, v primerjavi s prvim polletjem 2023 je bilo manjše za več kot 20 odstotkov, v primerjavi s prvim polletjem 2022 pa že za okoli 40 odstotkov.

Še ena številka – medtem ko je bilo v prvem polletju 2022 sklenjenih 9.071 kupoprodaj stanovanjskih nepremičnin, jih je bil v prvih šestih mesecih letos 5.349.

Nadaljnje upadanje števila transakcij Gurs pripisuje premajhni ponudbi novih in rabljenih stanovanj na boljših lokacijah ter precenjenosti rabljenih stanovanj na slabših lokacijah oziroma slabše kakovosti.

Pri tem so tudi izpostavili, da si večji del prebivalstva oziroma tisti, ki rešujejo svoje stanovanjsko vprašanje, stanovanja oziroma hiše po tržnih cenah sploh ne more več privoščiti.

Cene spet na rekordih …

V prvem polletju 2024 so cene stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji že peto polletje zapored dosegle rekordno raven. Srednja cena (mediana) rabljenega stanovanja na ravni države se je povzpela na 2.890 evrov za kvadratni meter in je v primerjavi s prvim polletjem 2023 večja za rekordnih 340 evrov na kvadratni meter.

Primat najvišjih cen stanovanj v državi ohranja Ljubljana, kjer se je v prvem polletju 2024 srednja cena rabljenega stanovanja (4.370 evrov na kvadratni meter) v primerjavi s prvim polletjem 2023 zvišala za 490 evrov na kvadratni meter. Večina stanovanj se je v Ljubljani v prvi polovici letošnjega leta prodala po ceni med 3.800 in 5.000 evri na kvadratni meter.

… in bodo še višje

Ob še vedno nezadostni ponudbi novih stanovanj v največjih mestih je glavni razlog za rast cen še zmeraj veliko plačilno sposobno povpraševanje bogatejšega sloja, ki pri nas v največji meri vlaga presežke denarja v stanovanjske nepremičnine, poudarjajo na Gursu.

V prvi vrsti to povpraševanje v zadnjem času, poleg rekordnih prihrankov prebivalstva, povečuje zniževanje obrestnih mer za stanovanjska posojila, ki znižuje stroške financiranja nakupov nepremičnin s krediti. Zato, če ne bo večjih domačih gospodarskih ali novih zunanjepolitičnih pretresov, ki bi vplivali na naše gospodarstvo, vsaj v bližnji prihodnosti večjih sprememb trendov cen nepremičnin v Sloveniji ni pričakovati, so še sporočili z geodetske uprave.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti