Projektno podjetje, 200 zaposlitev … to so načrti z JEK2, če volilci rečemo ‘da’

Posel Andreja Lončar 16. oktobra, 2024 09.23
featured image

Referendumski "da" ne pomeni dokončne odločitve za JEK2, zadnje dni poudarjajo vladajoči. Kaj pa potem pomeni?

16. oktobra, 2024 09.23

Predsednik vlade Robert Golob pravi, da na referendumu 24. novembra volilci ne bomo prižgali dokončne zelene luči za projekt JEK2. Bomo pa dali zeleno luč za nadaljnje aktivnosti, ki bodo leta 2027 ali 2028 omogočile odločitev, ali gremo v gradnjo drugega bloka krške nuklearke.

Aktivnosti, ki bi jih sprožili v primeru pozitivnega izida referenduma, bi vložek v projekt po besedah premierja dvignile na več kot 100 milijonov evrov.

Od leta 2006 do danes je Gen energija za projekt JEK2 že porabila okoli 30 milijonov evrov: približno 22 milijonov evrov za študije, sedem milijonov evrov za odkupe zemljišč, še nekaj milijonov za delovanje ekipe, ki se ukvarja s tem projektom. Kabinet predsednika vlade Goloba in Gen energijo, ki je trenutno nosilec projekta, smo vprašali, za kaj bi šlo nadaljnjih 70 milijonov evrov ali več.

Projektno podjetje z 200 zaposlenimi, analize …

“V času do končne investicijske odločitve je treba pripraviti projektno dokumentacijo, opraviti različne analize in investirati v raziskovalno dejavnost ter razvoj kadrov,” so nam odgovorili iz premierjevega kabineta in nas za natančnejša pojasnila napotili na Gen energijo.

V Krškem pa so nam povedali, da do končne investitorjeve odločitve o izvedbi (angleško Final Investment Decision, FID), ki je predvidena v letu 2028, načrtujejo “vrsto aktivnosti”, ki bodo zahtevne tudi s finančnega vidika. “Gre namreč za zahtevna področja, pri številnih študijah bo sodelovala velika množica domačih in tujih strokovnjakov. Tako na primer Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) zgolj za vodenje projekta priporoča sodelovanje okoli 400 strokovnjakov,” so odgovorili za Forbes Slovenija.

Nato so navedli aktivnosti, predvidene do leta 2028, ki jih objavljamo spodaj. S seznama izhaja, da bi projekt, ki trenutno teče v sklopu Gen energije, v prihodnje prenesli na posebno projektno podjetje. To bi po trenutnih ocenah leta 2028 zaposlovalo 200 ljudi.

Šest sklopov aktivnosti

  1. Organizacija:
    • Vzpostavitev in delovanje posebnega projektnega podjetja (SPV), v katerem bo leta 2028 zaposlenih 200 strokovnjakov, ki bodo vodili projekt JEK2.
    • Stroški dela za zaposlene v projektnem podjetju.
    • Vzpostavitev različnih sistemov vodenja, zagotavljanja kakovosti, načrtovanja, upravljanja premoženja, upravljanja dokumentacije skladno z zakonodajo in standardi.
    • Pravne in svetovalne storitve za učinkovito in uspešno izvajanje projekta JEK2.
  2. Postopek sprejemanja državnega prostorskega načrta (DPN), v okviru katerega je treba pripraviti celovito presojo vplivov na okolje, okoljsko poročilo in študijo variant.
    • Izdelava strokovnih podlag v celotnem postopku DPN, dokumentov, prevodov, razgrnitev.
  3. Licenciranje:
    • Izdelava poročila o analizi varnosti lokacije (SSAR), študije verjetnosti največjih poplav (PMF), verjetnostne analize potresne nevarnosti (PSHA).
    • Izdelava dodatnih študij, ki bodo potrebne med upravnimi postopki.
    • Določene dodatne terenske raziskave za mikrolokacijo.
  4. Izbor dobavitelja:
    • Priprava razpisne dokumentacije in izvedba postopka izbora ponudnika tehnologije za JEK2 (vključujoč študije sprejemljivosti dizajnov).
    • Izvedba postopkov pogajanj na vseh ravneh.
  5. Priprava finančnega in poslovnega projektnega modela ter priprava dokumentacije za FID:
    • Analiza tveganj in pogajanja o alokaciji in obvladovanju tveganj.
    • Zapiranje finančne konstrukcije.
    • Pogajanja s potencialnimi soinvestitorji.
    • Prijava poslovnega modela Evropski komisiji.
    • Priprava dokumentacije za FID (dokument identifikacije investicijskega projekta, investicijski program, finančne analize in izvedljivostne študije itd.).
  6. Komuniciranje:
    • Komuniciranje v skladu z zakonodajo, z lokalnimi skupnostmi in tujino.
    • Informiranje in ozaveščanje vseh javnosti in deležnikov.

Svoboda pa bo (s)pisala projektni zakon

Kot smo pisali, je premier prejšnji teden dejal, da bo v primeru pozitivnega izida na referendumu vladajoča Svoboda “takoj” vložila zakon o pripravi projekta JEK2.

Ali je glede na to, da bo referendum čez mesec in pol, zakon že v pisanju, ni jasno, neuradno pa smo izvedeli, da bo nad pripravo bedel predsednik vlade. Končni predlog bo najprej predstavil koalicijskim partnerjem.

Že junija lani je premier projektni zakon navedel kot ključnega za skrajšanje časovnice projekta. Po realistični časovnici, ki upošteva trenutno veljavno zakonodajo, bi JEK2 lahko v omrežje priključili leta 2047, če sprejmemo poseben projektni zakon, pa leta 2037.

Prejšnji teden je dejal, da je projektni zakon “edini način, da bomo projekt učinkovito izpeljali in da ne bomo ponavljali zgodbe iz Teša 6”.

Pred začetkom umeščanja

Na operativni ravni se projekt že nekaj časa premika počasi, vsaj za zunanjega opazovalca.

Gen energija je spomladi napovedovala, da bo junija oddala pobudo za spremembo državnega prostorskega načrta (DPN), a je osnutek še v usklajevanju na resornih ministrstvih.

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo bo po oddaji uradnega osnutka tega javno objavilo in poslalo v presojo ministrstvu za naravne vire in prostor. To mora v 30-dnevnem (okvirnem) roku podjetju podati smernice. Gen energija mora nato na podlagi smernic in analize podatkov ter predlogov javnosti pripraviti predlog potencialno izvedljivih variant, seznam strokovnih podlag, ki jih je treba še izdelati, ter načina upoštevanja predlogov javnosti.

Sklep o začetku priprave DPN nato izda vlada.