Na poti šesti paket pomoči po poplavah, 400 podjetij še v postopku

Novice Andreja Lončar 14. oktobra, 2024 16.11
featured image

Ministrstvo je 143 podjetjem, ki so utrpela škodo v lanskih poplavah, izdalo odločbe za izplačilo skupno 13,8 milijona evrov pomoči.

14. oktobra, 2024 16.11

Ministrstvo za gospodarstvo je danes razposlalo odločbe za šesti sveženj pomoči podjetjem, ki so utrpela škodo v poplavah avgusta lani.

Tako bo 143 podjetij prejelo 13,8 milijona evrov pomoči, 10 podjetij pa je prejelo odločbe za vračilo sredstev v skupni vrednosti 14.539,96 evra.

Upoštevajoč zadnji sveženj je ministrstvo, ki ga vodi Matjaž Han, izplačalo skupno 125,9 milijona evrov. Na Kotnikovi imajo za ta namen na strani 230 milijonov evrov.

Ministrstvo: Vloge so nepopolne

Celotno pomoč pa je do zdaj prejelo tri petine upravičencev (611 od 1.040). Ostali 15 mesecev po poplavah še čakajo na nakazilo pomoči.

“Vloge za povračilo in cenilna poročila so oškodovanci oddajali od februarja do maja 2024. Ker so vloge v velikem delu nepopolne in mora ministrstvo oškodovance pozivati k dopolnitvam, poleg tega pa je potrebno tudi preverjanje podatkov o drugih oblikah prejetih povračil (zavarovalnine, krediti in drugo), vloge ministrstvo izplačuje sukcesivno glede na njihovo popolnost. Za vse obravnavane vloge, za katere bo ugotovljena popolnost in ustreznost njihovih dokazil, bodo po potrditvi sledile izdaje odločb in izplačila sredstev,” so danes povedali na ministrstvu.

Tudi tokrat naprošajo vse oškodovance, da ob pozivu ministrstva vloge dopolnijo v čim krajšem času in skladno s podanimi navodili za dopolnitev. S tem bodo omogočili hitrejše izplačilo povračila, pravijo na ministrstvu.