Google na Hrvaškem izplačuje sanjske plače: koliko zaposleni prejmejo na mesec

Posel Forbes 14. oktobra, 2024 15.04
featured image

Google je lani kupil hrvaško aplikacijo Photomath in kot kaže nekaj zaposlenih preselil v podjetje Google Hrvatska. Podatki agencije Fina kažejo, da povprečna neto plača v tem podjetju znaša več kot 12 tisoč evrov na mesec, poroča Forbes Hrvaška.

14. oktobra, 2024 15.04

Ameriški tehnološki velikan Google ima od leta 2009 registrirano podružnico na Hrvaškem. Podjetje Google Hrvatska je do pred nekaj leti imelo le nekaj zaposlenih in nekaj milijonov prihodkov, vendar se je njihovo poslovanje v zadnjem letu ali dveh nenadoma okrepilo.

Hitro rast poslovanja v zadnjih letih je mogoče pripisati Googlovemu prevzemu Photomatha, verjetno najuspešnejše hrvaške aplikacije doslej, s pomočjo katere je mogoče reševati matematične probleme prek kamere mobilnega telefona. Aplikacija je postala uspešnica po vsem svetu, pritegnila je tudi pozornost Googla, ki jo je prevzel in vključil v svoj nabor izdelkov.

V enem letu od 17 do 100 zaposlenih

Nikoli ni bilo objavljeno, koliko je Damir Sabol, eden najuspešnejših hrvaških IT-podjetnikov, prejel kupnine za Photomath. V javnosti se je ugibalo, da je bila transakcija vredna več kot 500 milijonov dolarjev. Sredi lanskega leta, ko je bila transakcija zaključena, je imela aplikacija po pridobitvi vseh regulativnih soglasij približno 350 milijonov prenosov.

Po tem se je Google očitno odločil del zaposlenih in poslovanja preseliti v hrvaško podružnico. V družbi Google Hrvaška se je namreč število zaposlenih do konca lanskega leta po podatkih agencije Fina InfoBiz povečalo s 17 na kar 100. Prejšnja leta, do leta 2022, so imeli največ 10 zaposlenih.

Hkrati je podjetje Photomath prepolovilo število zaposlenih. Lansko leto so zaključili z okoli 60 zaposlenimi, leto prej pa so zaposlovali več kot 130 ljudi. V podobno smer so šli tudi prihodki, ki so leta 2022 znašali dobrih devet milijonov evrov, preden so lani upadli na okoli 5,5 milijona evrov.

Po drugi strani so močno zrasli prihodki Googla Hrvaška. Ti so lani znašali nekaj več kot 26 milijonov evrov, v preteklih štirih letih pa so se gibali med 2,5 in 3,5 milijona evrov. Večino prihodkov sta obe družbi ustvarili v tujini.

Hitro povečevanje plač

Toda tisto, kar v tej zgodbi intrigira, so plače. Znano je, da imajo predstavništva tujih podjetij na Hrvaškem pogosto – za hrvaške razmere – zelo visoke plače, še posebej, če gre le za nekaj zaposlenih, ki so pogosto vodilni kader. Vendar Google tu pomembno odstopa.

Po izračunu Fina InfoBiz je povprečna neto plača 100 zaposlenih v hrvaški podružnici Googla lani znašala 12.685 evrov. Tudi v prejšnjih letih je Google imel visoke plače. Tako je bilo leta 2019, ko so imeli le šest zaposlenih, povprečje osem tisoč evrov.

V naslednjih dveh letih se je število zaposlenih povečalo za tri ali štiri, povprečje pa je padlo pod osem tisoč evrov. Ko so leta 2022 zrasli na 17 zaposlenih, je bila povprečna plača nekaj več kot šest tisoč evrov, zdaj pa ob sto zaposlenih presega 12 tisoč evrov.

Kar zadeva zaposlene v Photomathu, preostalih 60, ki so bili tam zaposleni konec lanskega leta, je njihova povprečna plača znašala okoli 2.300 evrov neto.

Googlu smo poslali pisno prošnjo za pojasnilo, ali imajo njihovi zaposleni na Hrvaškem res tako dobre pogoje, ali gre morda za dvig povprečja nekaj izjemno visokih menedžerskih plač ali pa gre morda za nekakšna izredna izplačila, zaradi katerih je Fina izračunala takšne zneske, a odgovorov še nismo prejeli.

Avtor članka je Marko Repecki, Forbes Hrvaška.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti