V podjetju nekdanjega ministra del proizvodnih delavcev prejel plače za avgust

Novice Forbes Slovenija 14. oktobra, 2024 10.17
featured image

Sindikati v Emo Orodjarni upajo na dogovor z vodstvom, sicer bodo začeli priprave na stavko.

14. oktobra, 2024 10.17

V družbi Emo Orodjarna je 46 delavcev v proizvodnji prejšnji teden prejelo plačo za avgust, konec septembra jo je prejelo 30 delavcev. Preostalih 74 zaposlenih na to še čaka, je danes za STA povedal predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov Gvido Novak. Po njegovih besedah naj bi v torek vodenje družbe ponovno prevzel Miran Šrot, poroča STA.

Novak je povedal, da vodstvo družbe za pogovore s sindikatom nima časa in da naj bi ti stekli novembra. Nadeja se, da bodo dosegli nek pameten dogovor. Če jim to ne bo uspelo, bi začeli priprave na stavko, je še povedal predsednik sindikata, ki je prejšnji teden v družbi dosegel reprezentativnost.

Ob tem je spomnil, da so delavci ostali brez nadomestila za malico, podjetje pa brez čistilnega servisa, saj so izvajalci teh storitev zaradi neplačila odpovedali sodelovanje s celjsko družbo.

Po Novakovih informacijah naj bi si vodstvo družbe, ki jo je do odstopa letošnjo jesen vodil Marko Areh, v zadnjega pol leta dvakrat izplačalo po dva milijona evrov dobička iz preteklih let, poroča STA.

Inšpektor za delo je od julija do oktobra v orodjarni na pobudo delavcev opravil pet inšpekcijskih pregledov. Ker postopki niso zaključeni, svojih ugotovitev ne morejo posredovati, so povedali na inšpektoratu.

Emo Orodjarna, ki zaposluje okoli 150 delavcev, je v lasti družbe Corda, katere lastnik je nekdanji gospodarski minister Stanko Stepišnik. Specializirana je za izdelavo orodij za preoblikovanje pločevine. Lani je ustvarila 9,4 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je skoraj dva milijona evrov manj kot leto prej. Lanska čista izguba je znašala 2,5 milijona evrov in je 264.000 evrov nižja kot leta 2022, še poroča STA.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti