V Srbiji preiskujejo Mercator: so se trgovci dogovarjali o cenah izdelkov?

Novice Forbes Slovenija 13. oktobra, 2024 06.03
featured image

Srbska komisija za varstvo konkurence je sprožila preiskavo proti štirim trgovskim družbam, saj jih sumijo, da so imeli pri 35 izdelkih iste cene in domnevajo, da so se o tem dogovorili, poroča Forbes Srbija.

13. oktobra, 2024 06.03

Komisija je več mesecev spremljala gibanje cen 35 izbranih izdelkov v srbskih trgovinah in ugotovila, da so bile cene v trgovskih verigah Deleuze, Mercator-S, Univerexport in DIS praktično enake.

Omenjeni štirje trgovci imajo skupaj več kot 50-odstotni tržni delež v Srbiji.

V obdobju med aprilom in septembrom letos so denimo ugotovili, da ima osem izdelkom povsem enako oziroma zelo podobno ceno pri omenjenih trgovcih, čeprav so bile njihove nabavne cene različne, poročilo komisije povzema Forbes Srbija.

Šlo je za osnovne izdelke, kot so mleko, jogurt, olje, moka sladkor, jajca, kava in banane. Prav tako je bila vsota potrošniške košarice, kjer je 45 izdelkov, pri obravnavanih trgovcih zelo podobna, z minimalnimi razlikami.

“Komisija je glede na vse ugotovljeno utemeljeno domnevala, da so ugotovljeni kazalniki na maloprodajnem trgu posledica odsotnosti medsebojnega konkurenčnega pritiska opazovanih trgovcev, torej da so navedene družbe sklenile omejevalni sporazum,” navaja srbska komisija za varstvo konkurence.