Družinsko podjetje iz Hoč napoveduje velike posle po vsem svetu

Novice Forbes Slovenija 12. oktobra, 2024 14.01
featured image

Podjetje začenja sodelovanje z ZDA, Francijo in Švedsko.

12. oktobra, 2024 14.01

Hoško družinsko podjetje Ledinek Engineering, ki proizvaja lesnoobdelovalne stroje in linije, s katerimi opremlja proizvodne obrate po svetu, nadaljuje z uspešnim prebojem na tuje trge. Med pomembnejšimi zadnjimi projekti so sodelovanje pri gradnjah novih obratov v ZDA in Franciji ter postavitev skobeljne linije na Švedskem, poroča STA.

Podjetje z 280 zaposlenimi, kar je 25 več kot ob koncu leta 2022, je lani ustvarilo dobrih 82 milijonov evrov prihodkov, leto prej pa nekaj več kot 94 milijonov evrov. Temu primerno nižji je bil tudi čisti dobiček, ki je leta 2022 dosegel skoraj 16 milijonov, lani pa nekaj manj kot deset milijonov evrov, je razvidno iz letnega poročila družbe.

Kot je v njem pojasnilo vodstvo podjetja, je bil padec prihodka glede na podpisane pogodbe načrtovan in upoštevan pri planih. Družba je sicer 92 odstotkov prihodkov ustvarila na tujih trgih, tako da se je po zaslugi dveh večjih projektov nekoliko povečal delež ustvarjene prodaje na domačem trgu.

Hoško podjetje že letos načrtuje vnovično rast prihodkov. Začeli so namreč z izvedbo nekaj večjih projektov v ZDA in Evropi, kot ocenjujejo iz trenutnih trendov prodaje, pa bo podobno tudi v letu 2025.

Med drugim bodo kot glavni dobavitelj sodelovali pri investiciji ameriškega družinskega podjetja Rigidply Rafters, ki se ukvarja z izdelavo lepljenega lesa in v katerem so se odločili nadgraditi obstoječo proizvodnjo ter z novo avtomatizirano linijo povečati zmogljivosti.

Kot še piše STA, bo hoško podjetje dobavilo tudi celotno linijo za proizvodnjo lepljenih nosilcev za nov obrat francoskega podjetja Charpentes Fournier, specializiranega za proizvodnjo lepljenega lesa, za svoje dolgoletne poslovne partnerje, švedsko podjetje Moelven Edanesagen, ki proizvaja elemente in sisteme iz lesa za gradbeni sektor, pa bodo izdelali novo skobeljno linijo zunanjih elementov.

Tudi lani so v Ledineku nadaljevali z intenzivnim vlaganjem v raziskave in razvoj, s čimer želijo povečati konkurenčne prednosti in doseči tehnološke razvojne inovacije, ki bodo v prihodnosti pomembno vplivale na njihovo poslovanje. Družba je tako lani v svojem razvojnem centru peljala 17 večjih razvojnih projektov.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti