Hrvaški prevzemnik Panvite po svež kapital na borzo

Posel Forbes Slovenija 11. oktobra, 2024 15.17
featured image

Bosqar Invest, ki je po novem 51-odstotni lastnik Panvite, je na borzi zbral 49 milijonov evrov svežega kapitala, s čimer bo med drugim dokončal prevzem.

11. oktobra, 2024 15.17

S ponudbo novih delnic na zagrebški borzi je Bosqar Invest, kot se od junija imenuje skupina Mplus, nova lastnica murskosoboške skupine Panvite, zbral dodatnih 49 milijonov evrov svežega kapitala. Finančna injekcija pa je pomemben korak k dokončanju naložbe v Panvito in nadaljevanje konsolidacije živilskega sektorja v regiji, poroča Forbes Hrvaška.

Iz podjetja Stipeta Oreškovića so sporočili, da so poželi veliko zanimanja vlagateljev in uspeli zbrati maksimalni znesek. Ponujenih je bilo 196.405 novih delnic, kolikor je dovoljeno. Tržna kapitalizacija družbe se je tako povečala na 294,6 milijona evrov, kar je skoraj desetkrat toliko kot ob prvi javni ponudbi delnic v letu 2019; takrat je bila tržna vrednost podjetja 30 milijonov evrov.

Dovoljenja regulatorjev pod streho

Darko Horvat, predsednik uprave družbe Bosqar, je v sporočilu za javnost izrazil zadovoljstvo nad razpletom ponudbe novih delnic. “Zelo smo veseli, da nas prepoznavajo novi vlagatelji, tudi mednarodni, predvsem pa tisti iz Slovenije,” je dejal. Dodal je, da jih bo zbrani kapital okrepil pri zaključevanju naložbe v Skupino Panvita, za katero so, kot poudarja, nedavno prejeli vsa potrebna soglasja regulatorjev. Spomnimo, Bosqar je maja z vložkom 50 milijonov evrov prevzel 51-odstotni delež prekmurske kmetijsko-živilske družbe, ki zaposluje več kot 700 ljudi in obdeluje več kot 3.500 hektarjev kmetijskih zemljišč.

Finančna injekcija bo tudi pripomogla k nadaljnji širitvi družbe v regiji Adria in Srednji Vzhodni Evropi. “S temi sredstvi bo Bosqar v dobrem položaju za izpeljavo svoje strategije konsolidacija živilskega sektorja v regiji in podporo širitvi Panvite, da se pozicionira kot regionalna vodja v prihodnjih petih letih,” so zapisali v sporočilu za javnost.

V družbi tudi pričakujejo, da bo razširjena baza vlagateljev povečala promet in likvidnost delnice Bosqarja.

Avtorica članka je Nikolina Oršulić, Forbes Hrvaška.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti