Kaj se gradi na prazni parceli v Rožni dolini v Ljubljani

Nepremičnine Marko Rabuza 14. oktobra, 2024 05.15
featured image

Ob Biotehniški fakulteti so začeli čistiti zemljišče in rušiti zapuščen objekt, gradnjo novega naj bi končali v začetku leta 2026.

14. oktobra, 2024 05.15

Na koncu Jamnikarjeve ulice, kjer je glavni vhod v Biotehniško fakulteto, je bila več let zaraščena parcela, v notranjosti pa je stala propadajoča kotlarna.

Zemljišče v Rožni dolini, ki ga na drugi strani omejuje struga Glinščice, so v zadnjih tednih začeli čistiti. Podrli so večino dreves, nazadnje so porušili še zapuščen objekt. Na izpraznjenih 5.100 kvadratnih metrih bo zrasel nov vila blok Residence Rožna dolina.

Gradnjo načrtuje podjetje Wegraz, v novi stavbi bo 40 stanovanj – od manjših dvosobnih do štiri- in petsobnih. Stavba, ki so jo zasnovali LAB arhitekti, bo imela garažo, pritličje in še dve nadstropji, prve vselitve pa investitor načrtuje spomladi leta 2026.

Prodaja se še ni začela

Pri Wegrazu, ki ga skupaj z Avstrijcem Dieterjem Johsem vodi nekdanji šef Darsa Matjaž Knez, cen stanovanj ne razkrivajo. Odgovarjajo le, da se bodo razlikovale glede na lego, velikost in opremljenost ter da bodo definirane v vsaki prodajni pogodbi posebej.

Uradne prodaje še niso začeli, se pa projekt že več kot mesec dni oglašuje pri eni od nepremičninskih agencij. “Mogoče je opraviti predhodno rezervacijo posamezne stanovanjske enote,” dodajajo v Wegrazu.

Milijonsko posojilo

Kolikšna je vrednost projekta, vlagatelj ne odgovarja. Iz javnih evidenc je razvidno, da je na zemljišču vknjižena hipoteka v višini 1,2 milijona evrov. Denar so si izposodili pri družbi Trezor, ki jo vodi Bojan Papič, nekdanji generalni direktor in nekdanji solastnik Lesnine.

Residence Rožna dolina
Wegraz bo v Rožni dolini zgradil 40 stanovanj (Foto: Residence Rožna dolina)

Kaj vemo o investitorju?

V zemljiški knjigi je kot lastnik parcele, kjer se bo kmalu začela gradnja vila bloka, navedena družba WWRD. Ustanovljena je bila letošnjega maja, ob Knezu pa je kot direktor naveden še Toni Kafadar.

Med družbeniki je ob Wegrazu še družba wdc Rožna dolina. Vodi jo Avstrijec Walter Gartlgruber, ki je skupaj s partnerji pred leti v Mariboru kupil znameniti poslovni kompleks Slavija. Nad garažno hišo so dogradili še tri nadstropja in poleti 2021 po več kot dveh desetletjih premora znova odprli hotel. Ob tem je Gartlgruber kot direktor in solastnik nepremičninskega sklada Trivium z Dunaja tudi lastnik Andreanuma.

Wegraz ima sedež podjetja v Avstriji, v Slovenijo se je razširil leta 2019. Na spletni strani navaja, da se že od leta 1974 ukvarja z razvojem, izvedbo in trženjem nepremičninskih projektov.

V svojem portfelju ima stanovanjske, pisarniške, trgovske in druge nepremičnine. “Pokrivamo celoten spekter – od nakupa zemljišča in načrtovanja do izvedbe gradnje in prodaje,” navajajo na svoji spletni strani.

Leta 2020 je portal Necenzurirano poročal, da je Knez skupaj z avstrijskimi partnerji kupil več poslopij v središču Maribora, tik ob Stolni župniji. Wegraz je takrat z Nadškofijo Maribor sklenil 1,3 milijona evrov vreden nakup. Knez je bil predsednik uprave Darsa od leta 2012 do 2016, v preteklosti pa je deloval v gradbeništvu – vodil je podjetji Gradis Nova in SCT Maribor.

Rožna dolina projekt
Stanovanja bodo gradili na koncu Jamnikarjeve ulice, ob Biotehniški fakulteti in v bližini Večne poti ter struge Glinščice (Foto: Urbi.info)

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti