Mariborski proizvajalec sefov v švedske roke

Posel Bojana Humar 10. oktobra, 2024 12.58
featured image

Skupina Primat, ki zaposluje okoli 180 ljudi, bo odslej del švedske multinacionalke Gunnebo Safe Storage.

10. oktobra, 2024 12.58

Mariborsko podjetje za varnostno opremo Primat je od 8. oktobra letos v lasti svetovnega ponudnika certificiranih rešitev za mehansko varnost Gunnebo Safe Storage, sporočajo iz družbe. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, sprememba lastništva prinaša večje možnosti za nadaljnji razvoj in lažji prodor na mednarodne trge ter hkrati večje investicije.

Skupina Primat, ki ima lastne proizvodne zmogljivosti v Sloveniji in Srbiji in močen razvojni oddelek, bo po integraciji postala ključni del evropske proizvodnje sefov in varnostnih vsebnikov družbe Gunnebo Safe Storage, so še zapisali. Kupnine ne razkrivajo. Švedska multinacionalka ima 12 proizvodnih obratov po svetu, več kot 3.500 zaposlenih in je lani ustvarila 400,6 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje.

Lani upad prodaje, letos spet računajo na več

Po podatkih Ajpesa je Primat lani ustvaril 11,4 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je okoli dva milijona manj kot leto prej, ko jih je bilo za 13,4 milijona evrov. Čistega dobička je bilo lani za okoli 170.000 evrov, leto prej malenkost manj kot 700.000.

Poslovanje Primata je lani precej zaznamovalo preoblikovanje njihovega največjega kupca bankomatnih sefov iz ZDA, ki je v prvem polletju precej znižal naročila. V drugi polovici leta so se razmere po besedah predsednika uprave Matjaža Andrica normalizirale, počasi so se začela krepiti tudi naročila ostalega programa. Zato so načrte letos znova postavili na ravni predlanskih rezultatov, poroča STA.

Skupino poleg podjetja Primat sestavljajo Primat Sistemi, Primat Oprema v Baljevcu (Srbija) in Primat v Sarajevu, ki skupaj zaposlujejo okoli 180 ljudi. Primat nabor izdelkov varnostne opreme, kot so sefi, protivlomne omare, trezorski prostori in vrata prodaja v več kot 25 državah, še posebej močno so navzoči v ZDA, Veliki Britaniji, v državah Beneluksa, v Nemčiji in Švici, pravijo v podjetju.

Dosedanji lastniki zadovoljni

Podjetje s 120-letno tradicijo je bilo doslej prek družbe Primat Sistemi v lasti več družbenikov. Dosedanji lastniki so ob prodaji svojih deležev izrazili zadovoljstvo nad tem, da jim je uspelo v Slovenijo pripeljati odgovornega lastnika,

Manj složni so bili lani ob poskusu poljskega prevzema. Kot je oktobra lani poročal Večer, je pet od desetih solastnikov prejelo ponudbo poljskega sklada Invest-Rem, preostalih pet pa naj ne bi imelo zagotovila o nakupu njihovih deležev. S po 39 odstotki sta bila največja lastnika Slavka Marinič, dolgoletna direktorica proizvajalca trezorjev, in Erih Štefanec. Kot je še poročal Večer, naj bi lastniki, ki so podpirali prodajo, skupaj imeli več kot 50-odstotni delež in so bili pripravljeni prodati svoje deleže Poljakom za kupnino v višini med dvema in tremi milijoni evrov. Vendar se je drugi tabor, ki naj ne bi prejel ponudbe za odkup njihovih deležev, upiral prodaji, saj so menili, da gre za sovražni prevzem.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti