Premoženje sto indijskih bogatašev je preseglo mejo tisoč milijard dolarjev

Lestvice Forbes 11. oktobra, 2024 19.00
featured image

Več kot 80 odstotkov od 100 najbogatejših Indijcev je bogatejših kot pred letom dni.

11. oktobra, 2024 19.00

To je bilo rekordno leto za bogate prebivalce Indije. Skupno premoženje tistih, ki so na Forbesovem seznamu 100 najbogatejših Indijcev, je prvič preseglo mejo tisoč milijard dolarjev.

Premoženje najbogatejših je vredno 1,1 bilijona dolarjev. Samo v zadnjih 12 mesecih so pridobili 316 milijard dolarjev oziroma 40 odstotkov. Bogastvo se je povečalo dobrim 80 odstotkom bogatašev s seznama, saj jih je kar 58 povečalo svoje premoženje za milijardo dolarjev ali več.

Prvih pet z lestvice je skupaj pridobilo skoraj 120 milijard dolarjev. Prvih 12 članov seznama ima približno polovico skupnega premoženja vseh.

Največ dobička v dolarjih

Najbogatejši Indijec je Mukeš Ambani, predsednik in glavni izvršni direktor indijske multinacionalke Reliance Industries, ki je bil letos v ospredju zaradi osupljivega praznovanja poroke svojega mlajšega sina Ananta. Letos je tudi drugi na lestvici tistih, ki se jim je premoženje najbolj povečalo (v dolarjih), in sicer za 27,5 milijarde dolarjev na 119,5 milijarde dolarjev.

Najbolj se je premoženje povečalo Gautamu Adaniju, lastniku konglomerata Adani Group, ki se ukvarja s proizvodnjo in distribucijo električne energije, rudarstvom, zemeljskim plinom, hrano, orožjem in infrastrukturo. Skupaj z bratom Vinodom je družini dodal 48 milijard dolarjev in tako povečal njeno neto premoženje na 116 milijard dolarjev. Na lestvici najbogatejših se uvršča na drugo mesto.

Najbogatejša ženska v Indiji je Savitri Jindal, predsednica konglomerata O.P. Jindal Group, ki je pristala na tretjem mestu. Je ena od devetih žensk na seznamu, pred letom jih je bilo osem.

V zadnjem letu se je premoženje najbolj povečalo Gautamu Adaniju, lastniku konglomerata Adani Group (Foto: PROFIMEDIA)

Novi obrazi seznama

Nova predstavnica žensk je tudi Mahima Datla, lastnica proizvajalca cepiv Biological E. Je ena od štirih novincev na seznamu, na katerem je tudi B. Parta Saradi Reddy, ustanovitelj podjetja Hetero Labs, ki je proizvajalec generičnih zdravil in farmacevtskih sestavin.

Nov obraz na seznamu je še Hariš Ahuja, čigar proizvajalec oblačil Shahi Exports oskrbuje blagovne znamke, kot sta H&M in Calvin Klein. Zadnji med novinci je Surender Saluja, ustanovitelj in predsednik podjetja Premier Energies, ki proizvaja solarne plošče in module.

Ena izmed novih obrazov na seznamu najbogatejših Indijcev je Mahima Datla, lastnica proizvajalca cepiv Biological E (Foto: PROFIMEDIA)

Farmacevtski mogotci

Indija je svetovna tovarna farmacevtskih izdelkov, zato se premoženje tamkajšnjih farmacevtskih mogotcev hitro povečuje.

Dilip Shangvi, ustanovitelj podjetja Sun Pharmaceutical Industries, je z 32,4 milijarde dolarjev poskočil za tri mesta na 5. mesto zaradi vse večjega povpraševanja po njegovih sredstvih za zdravljenje kože – od aken do luskavice. Brat in sestra Sudir in Samir Mehta sta s Torrent Pharmaceuticals svoje premoženje več kot podvojila na 16,3 milijarde dolarjev.

Razcvet trga nepremičnin

Razcvet v Indiji doživlja tudi nepremičninski sektor, saj veliko povpraševanje po stanovanjih povečuje prodajo. Štiri ugledne nepremičninske družbe na seznamu so skupaj zrasle za več kot 16 milijard dolarjev.

Veliko premoženja je pridobil Irfan Razak in njegovi sorojenci, katerih Prestige Estates Projects se je razcvetel v indijski tehnološki prestolnici Bangalore, zdaj pa se uveljavlja v Mumbaju, ki je finančno središče države.

Slavna družina Godrej je aprila končno sklenila delitev svojih deležev med dve frakciji, zato se prvič na seznamu pojavljajo ločeno: brata Adi in Nadir Godrej, ki nadzorujeta Godrej Industries, ter njuna bratranca Jamshyd Godrej in Smita Crishna Godrej, ki nadzorujeta vodilno družbo Godrej & Boyce v okviru skupine Godrej Enterprises.

Najmlajši bogataši

Na seznamu je šest takih, ki so večinoma že predali štafetno palico naslednji generaciji. Najmlajši član seznama je 38-letni Nikil Kamat, ki je s 45-letnim bratom Nitinom soustanovil in vodi borznoposredniško družbo Zerodha.

Meja za uvrstitev med milijarderje se je z 2,3 milijarde dolarjev leta 2023 dvignila na 3,3 milijarde dolarjev, kar je izrinilo 11 lanskih milijarderjev z lestvice.

Seznam 100 najbogatejših v Indiji se od seznama svetovnih milijarderjev razlikuje po tem, da združuje premoženje družinskih članov, kot sta družina Bajaj in družina Burman, medtem ko so na mednarodni lestvici, ki je bila objavljena aprila, navedeni posamezno.

Avtorica članka je Naazneen Karmali. 

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti