Avgusta industrijska proizvodnja v Sloveniji višja

Novice Ajda Brndušić 10. oktobra, 2024 11.41
featured image

Vrednost industrijske proizvodnje in prihodek od prodaje v industriji sta bila avgusta višja tako v mesečni kot letni primerjavi, kažejo podatki statističnega urada (Surs).

10. oktobra, 2024 11.41

Skupna vrednost industrijske proizvodnje v Sloveniji je bila avgusta za 0,4 odstotka višja kot julija. V oskrbi z električno energijo, plinom in paro se je zvišala za štiri odstotke, v rudarstvu pa za 2,1 odstotka. V predelovalnih dejavnostih se je znižala za 0,2 odstotka, poroča statistični urad (Surs).

Na mesečni ravni je zrasla pri proizvodih za široko porabo, in sicer za 0,4 odstotka in proizvodih za vmesno porabo, za 0,3 odstotka. Pri proizvodih za investicije se je znižala za 0,9 odstotka.

V primerjavi z avgustom lani je bila vrednost industrijske proizvodnje višja za 7,2 odstotka. V predelovalnih dejavnostih se je dvignila za 8,2 odstotka in v rudarstvu za 2,5 odstotka, medtem ko se je v oskrbi z električno energijo, plinom in paro znižala za 13,6 odstotka.

Prihodek od prodaje višji

Po podatkih Sursa je bil skupni prihodek od prodaje v industriji na mesečni ravni višji za 2,8 odstotka. V predelovalnih dejavnostih se je prihodek dvignil za 2,8 odstotka in v rudarstvu za en odstotek. Na domačem trgu je bil višji za 1,6 odstotka, na tujem trgu pa za 3,6 odstotka, še kažejo podatki statističnega urada.

Na letni ravni je skupni prihodek od prodaje zrasel za 6,2 odstotka. Večji je bil v rudarstvu in predelovalnih dejavnostih.

Skupna vrednost zalog v industrijski proizvodnji je na mesečni ravni upadla za 0,9 odstotka, pri čemer se je vrednost zalog znižala v rudarstvu in predelovalnih dejavnostih. V medletni primerjavi je bila vrednost zalog višja za 7,5 odstotka.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti