Petrol v odpoklic vode: kako je ukrepal dobavitelj in kaj je pokazal nadzor

Posel Andreja Lončar 11. oktobra, 2024 05.15
featured image

"Na podlagi izvidov ni možno sklepati o škodljivosti za zdravje potrošnikov," po Petrolovem odpoklicu vode v plastenkah pravijo na upravi za varno hrano. Polnilnica je ustavila dobave in izvaja dezinfekcijo.

11. oktobra, 2024 05.15

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je pred dnevi javnost obvestila o odpoklicu ‘vode na poti’, Petrolove vode v plastenkah.

“Razlog za ukrep je možna prisotnost koliformnih bakterij. Uporabniki naj vode ne spijejo, temveč naj jo vrnejo na mesto nakupa,” je poročal N1. Kot izhaja s tujih spletnih portalov, so izdelke odpoklicali tudi na Hrvaškem in v Srbiji.

Odpoklic velja za vse vode, ne glede na količino (0,5, 0,75 ali 1,5 litra), datum polnjenja ali datum uporabnosti. Kolikšna je skupna umaknjena količina, na katero se nanaša odpoklic, v Petrolu niso pojasnili.

Skopi odgovori Petrola

V Petrolu so nam na vprašanja, kako so ugotovili, da bi v vodi lahko bila bakterija, ali že vedo, kako je do tega prišlo, in kdaj so obvestili upravo za varno hrano, odgovorili relativno skopo.

“Petrol posluje odgovorno do vseh svojih deležnikov, pri čemer je skrb za kakovost naših izdelkov na vrhu prioritet. V ta namen redno izvajamo nadzore kakovosti izdelkov in ob morebitnih odstopanjih od predpisanih standardov nemudoma ukrepamo skladno z zakonodajo in pričakovanji kupcev. Tako smo ravnali tudi v tem primeru,” so navedli.

Dodali so, da so o zaznanih odstopanjih takoj obvestili pristojne organe – torej UVHVVR – in začeli postopek odpoklica. Na vprašanje, zakaj odpoklic velja za vse datume uporabnosti, niso odgovorili. So pa poudarili, da sledijo zakonskim zahtevam in da odpoklic velja za vse datume uporabnosti na vseh trgih, kjer so bili ti izdelki v prodaji.

Ker je postopek odpoklica še v teku, natančnejših informacij ne morejo posredovati, so sklenili v podjetju. “Strankam se na tem mestu še enkrat opravičujemo za morebitne nevšečnosti in se zahvaljujemo za razumevanje,” so sklenili.

V živilu so bili z mikrobiološkim preizkušanjem dokazani tako imenovani higienski indikatorji, ki zahtevajo pregled ustreznosti postopkov v sami proizvodnji. Na podlagi izvidov ni mogoče sklepati o škodljivosti za zdravje potrošnikov.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin o odpoklicu vode

Umik, dva tedna pozneje odpoklic

Več o tem, kaj se je zgodilo, so nam povedali na UVHVVR. Kot so navedli, je Petrol 11. septembra prejel prijavo potrošnika. Ker se je ta ponovila, je 18. septembra 2024 sprožil umik živila, torej vode, iz prometa. Na upravi pravijo, da se je to dogajalo v sodelovanju s proizvajalcem, podjetjem Plastenka.

Nato je 2. oktobra Petrol upravo obvestil o začetku odpoklica, isti dan je bilo sporočilo o odpoklicu tudi objavljeno na spletni strani.

Kaj je umik, kaj odpoklic

Razlika med umikom in odpoklicem je v tem, da z umikom trgovec prepreči distribucijo, razstavljanje ali ponujanje izdelka, ki (domnevno) ni varen za potrošnika. Gre torej za umik iz prodaje. Pri odpoklicu pa je cilj vračilo izdelka, ki (domnevno) ni varen in ga je proizvajalec ali distributer že dobavil ali je dostopen potrošnikom.

Obveščanje potrošnikov v primeru umika ni potrebno, v primeru odpoklica pa. V obeh primerih pa mora nosilec živilske dejavnosti obvestiti pristojno inšpekcijsko službo uprave za varno hrano.

“Ni mogoče sklepati o škodljivosti za zdravje”

V primeru vode na poti je Petrol opozoril na možnost prisotnosti koliformnih bakterij. V obvestilu je navedeno priporočilo, da potrošniki živila ne zaužijejo, temveč ga vrnejo na mesto nakupa.

Ali je v vodi torej dejansko kaj, zaradi česar je neprimerna za uživanje? Tega za zdaj ni mogoče trditi, pravijo na upravi za varno hrano, ki sicer sama ni izvedla analize, je pa pregledala analize proizvajalca in prodajalca.

“V živilu so bili z mikrobiološkim preizkušanjem dokazani tako imenovani higienski indikatorji, ki zahtevajo pregled ustreznosti postopkov v sami proizvodnji. Na podlagi izvidov ni mogoče sklepati o škodljivosti za zdravje potrošnikov. V nekaj primerih je bila ugotovljena prisotnost usedlin, kar se lahko upošteva kot neprimernost živila za nadaljnje trženje,” so nam povedali.

Polnilnica v dezinfekcijo, prodajo ustavili

Petrolu je, kot omenjeno, vodo dobavljalo podjetje Plastenka iz Radomelj, ki ima lastno vrtino in polnilnico, v kateri polni vodo za različne pogodbene partnerje. Kot nam je pojasnila direktorica Janja Kaplja, podjetje vsako polnitev skladno z zakonom pred podajo na trg pošlje v analizo na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). To so naredili tudi v primeru teh pošiljk vode, analize pa niso kazale neskladnosti.

Pojasnila nam je, da je po Petrolovem obvestilu Plastenka naročila analizo, ki je pokazala povečano število kolonij (to lahko kaže na primer na kontaminacijo v omrežju), ne pa dejanske prisotnosti bakterij. Predlagali so umik izdelka, najeli zunanji inštitut za analize in že začeli popolno dezinfekcijo polnilnice. To so ustavili za čas, dokler se stanje ne razčisti.

Kaplja nam je sicer dejala, da naj bi bila analiza Petrola, ki je pokazala odstopanja, izdelana le za en lot, medtem ko za ostale datume polnjenja ni kakšnih znakov, da bi bili lahko sporni. Kot pravi, se jim je kaj takega zgodilo prvič, s Petrolom pa sodelujejo dolga leta.

Tudi Spar preventivno umaknil vodo

Na upravi za varno hrano so nam povedali, da podjetje Plastenka polni vodo za dve podjetji, poleg Petrola še za Spar Slovenija. “Obe podjetji sta vodo umaknili iz prodaje, podjetje Spar nas o tem ni obvestilo, razloge za to pa še preverjamo,” so nam včeraj pojasnili na upravi za varno hrano.

V Sparu so nam nato povedali, da je njihova analiza pokazala povečanje števila mikroorganizmov v vodi, ne pa tudi prisotnosti koliformnih ali drugih patogenih organizmov, zaradi katerih bi bilo živilo nevarno in bi lahko predstavljalo zdravstveno tveganje za potrošnike. “Kljub temu smo se zaradi visokih standardov, ki jih postavljamo za kakovost svojih produktov, odločili za preventivno zaustavitev prodaje te vode. To smo storili v skladu z našo interno politiko in zavezami do zagotavljanja najvišje mogoče kakovosti in varnosti svojih izdelkov,” so zapisali.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti