Po uvedbi carin na električne avtomobile Kitajska s carinami na brandy

Posel Forbes Slovenija 8. oktobra, 2024 11.44
featured image

Kitajska je uvedla dajatev na žgano pijačo brandy, uvoženo iz Evropske unije (EU). Ukrep prihaja po tem, ko so prejšnji teden države EU potrdile dodatne carine na kitajske električne avtomobile.

8. oktobra, 2024 11.44

Države EU so prejšnji teden dokončno odločile, da za pet let uvedejo 45-odstotne carine na uvoz kitajskih električnih vozil. Odločitev prihaja po julijski uvedbi začasnih dodatnih carin na električna vozila, saj je Kitajski očitala, da proizvajalcem vozil daje neupravičene subvencije in s tem izkrivlja konkurenco na trgu električnih vozil.

Slovenija je bila, kot smo pisali, ena od petih držav, ki so nasprotovale dodatnim carinam, kar 12 članic se je pri glasovanju vzdržalo, za pa je glasovalo deset držav. Ker podpornice predstavljajo 45,99 odstotka prebivalstva EU, je bil ukrep potrjen.

Dajatev na brandy

Po poročanju Bloomberga bo po odločitvi za dokončno uvedbo carin na kitajska električna vozila, ki bi lahko veljale prihodnjih pet let, Kitajska uvedla dajatev na evropski brandy. Tako bodo morali uvozniki od 11. oktobra dalje plačevati carino v višini od 30,6 odstotka do 39 odstotkov cene te žgane pijače, odvisno od proizvajalca.

Brandy, ki se izdeluje z destilacijo vina, je bil leta 2022 na Kitajskem na prvem mestu med uvoženimi žganimi pijačami.

Po navedbi kitajskega ministrstva za trgovino so posebej izpostavljeni evropski proizvajalci brandyja, ki jih nadzorujeta francoski družbi za proizvodnjo alkoholnih pijač Remy Cointreau SA in Pernod Ricard SA. Večina kitajskega uvoza brandyja namreč prihaja iz Francije, ki je bila ena izmed evropskih držav, ki je glasovala za uvedbo carin na kitajske avtomobile in je od vsega začetka ta ukrep tudi močno podpirala.

Kitajska v preiskavo že v začetku leta

Kitajska je protidampinško preiskavo evropskega brandyja sicer napovedala januarja letos. Avgusta, torej mesec po uvedbi začasnih dodatnih carin na električna vozila, je sporočila, da je v predhodni preiskavi našla dokaze o dampingu evropskih proizvajalcev žganih pijač, vendar takrat ni uvedla carin.

EU je kitajsko preiskavo žganja in drugega blaga prejšnji mesec kritizirala kot neupravičeno. Evropski vodja za trgovino Valdis Dombrovskis je dejal, da temelji na dvomljivih trditvah in nima zadostnih dokazov. Od Kitajske je zahteval, naj preneha s preiskavami, in dejal, da bo Evropa storila vse, kar je v njeni moči, da bi zaščitila interese svoje industrije.  

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti