Google mora odpreti sistem Android konkurenčnim trgovinam z aplikacijami

Tehnologija Forbes Slovenija 8. oktobra, 2024 09.21
featured image

Ameriško zvezno sodišče je Googlu naložilo, da mora konkurenčnim trgovinam z aplikacijami omogočiti dostop do svojega operacijskega sistema za pametne telefone Android.

8. oktobra, 2024 09.21

Ponudnik videoiger Epic Games je v tožbi proti Googlu, kjer je tehnološkega velikana že leta 2020 obtožil monopolnega ravnanja, ker je med drugim plačeval proizvajalcem telefonov s sistemom Android, da konkurenčnim aplikacijam Googlovi trgovini Google Play onemogočijo dostop, piše STA.

Operacijski sistem Android namreč poganja 70 odstotkov vseh pametnih telefonov na svetu, Google pa si je z oviranjem dostopa drugim aplikacijam zagotovil več deset milijard dolarjev prihodkov.

Epic Games je podobno tožbo vložil tudi proti Applu, a jo je izgubil.

Dostop konkurenčnim platformam

Ameriški zvezni sodnik James Donato je sklenil, da mora Google svojo trgovino z aplikacijami v ZDA za tri leta odpreti konkurenci. V tem času uporabnikom ne sme preprečevati plačevanja neposredno v aplikacijah in mora dovoliti dostop konkurenčnim platformam ali trgovinam z aplikacijami tretjih oseb.

Sodnik je odredil tudi ustanovitev posebnega odbora, ki bo nadzoroval uresničevanje sodbe. Sodba bo začela deloma veljati z novembrom, v celoti pa jo bo moral Google izvajati od julija 2025, piše STA.

Google v pritožbo

Google je takoj napovedal pritožbo. Kot so zatrdili v družbi, je sodnik spregledal dejstvo, da sta Apple s svojim operacijskim sistemom in Android tekmeca. Zaprosili so za odložitev uresničevanja sodbe do konca pritožbenega postopka.

V času tožbe je Google trdil, da je dogovor s proizvajalci pametnih telefonov s sistemom Android tem pomagal v tekmi z Applom. “Še naprej se bomo zavzemali za to, kar je najboljše za razvijalce, proizvajalce naprav in milijarde uporabnikov sistema Android po vsem svetu,” je sporočila Googlova podpredsednica za regulativne zadeve Lee-Anne Mulholland.

Sodbo pa je pozdravil glavni izvršni direktor Epic Games Tim Sweeney, ki je sporočil, da bo zdaj trgovina Epic Games Store za tri leta na voljo uporabnikom v ZDA brez Googlovega 30-odstotnega pribitka na aplikacije.

Zvezna porota je že decembra lani sklenila, da Google krši ameriško protimonopolno zakonodajo, ker neodvisnim proizvajalcem onemogoča dostop do svoje trgovine Google Play. Porota je med drugim ugotovila, da je Google nezakonito zahteval, da je njegova trgovina z aplikacijami edini kanal za plačila za aplikacije tretjih oseb, kot so Fortnite (priljubljena igra podjetja Epic Games) in druge igre, še piše STA.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti