Industrijska naročila v Nemčiji krepko navzdol

Posel Bojana Humar 7. oktobra, 2024 16.18
featured image

Avgusta so se nova naročila v naši najpomembnejši trgovinski partnerki zmanjšala za 5,8 odstotka.

7. oktobra, 2024 16.18

Nova naročila v predelovalnih dejavnostih so se v Nemčiji avgusta 2024 zmanjšala za 5,8 odstotka, je objavil nemški statistični urad Destatis, kjer so tudi revidirali začasne julijske podatke. Po reviziji so se julija nova naročila v primerjavi z mesecem prej povečala za 3,9 odstotka, kar je odstotno točko več, kot so kazali začasni podatki.

Do razlike je prišlo zaradi precejšnjega obsega naročil, ki so jih podjetja sporočila z zamudo, so pojasnili v Destatisu. V treh mesecih od junija do avgusta 2024 so se nova naročila v industriji povečala prav tako za 3,9 odstotka v primerjavi s trimesečjem prej.

Eden od razlogov za upad novih naročil v avgustu 2024 je, da so bila v juliju oddana zelo velika naročila za drugo transportno opremo (proizvodnja letal, ladij, vlakov, vojaških vozil), razlagajo nemški statistiki.
Na drugi strani so k ublažitvi padca novih naročil prispevale držav zunaj evrskega območja. Nova tuja naročila iz teh držav so se povečala za 3,4 odstotka, medtem ko so se naročila iz območja evra zmanjšala za 10,5 odstotka. Skupno število novih naročil iz tujine se je zmanjšalo za 2,2 odstotka, medtem ko so se domača naročila zmanjšala za 10,9 odstotka.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti