Če niste zadovoljni, lahko greste v drugo podjetje – rekel in kršil zakon

Novice Forbes Slovenija 5. oktobra, 2024 16.41
featured image

V odločitvi ameriškega nacionalnega odbora za delovna razmerja je navedeno, da je bila izjava bivšega šefa Starbucksa Howarda Schultza nezakonita grožnja.

5. oktobra, 2024 16.41

Howard Schultz je leta 2022 kot glavni izvršni direktor Starbucksa kršil zvezno delovno zakonodajo, ko je kalifornijski baristki, ki je spregovorila o združevanju v sindikate, dejal: „Če niste zadovoljni v Starbucksu, lahko delate v drugem podjetju.“

V odločitvi nacionalnega odbora za delovna razmerja (National Labor Relations Board – NLRB) je navedeno, da je bila Schultzova izjava nezakonita grožnja. V odločitvi so tudi poudarili, da ima Starbucks z organiziranim delavstvom zelo slabe odnose, medtem pa se vse več delavcev v njegovih lokalih povezuje v sindikate, poroča CNN.

“Zakaj ste jezni na Starbucks?”

Leta 2022, ko je bil Schultz začasni glavni izvršni direktor, se je udeležil dogodka podjetja v Long Beachu v Kaliforniji, da bi se seznanil z delovnimi pogoji v lokalih Starbucksa in jih poskušal in izboljšati. Baristka Madison Hall je po navedbah NLRB poskušala poudariti, kot so opisali, prednosti združevanja v sindikate in zgodovino Starbucksovih nepoštenih delavskih praks.

Schultz jih je vprašal: „Zakaj ste jezni na Starbucks?“ Dejal je, da dogodek ni primeren za razpravo o sindikalnih vprašanjih, nato pa je izrekel pripombo, da lahko delajo v drugem podjetju, če niso zadovoljni v Starbucksu. Odločba NLRB potrjuje odločitev upravnega sodišča iz oktobra 2023.

Družba Starbucks je v izjavi navedla, da se ne strinja z odločitvijo odbora. „Še naprej se osredotočamo na usposabljanje in podporo našim vodjem, da bi zagotovili spoštovanje pravic naših partnerjev do organiziranja, in na nadaljnji napredek v naših pogovorih z organizacijo Workers United,“ je v izjavi dejal tiskovni predstavnik podjetja, poroča CNN.

Starbucks, delavci
Nacionalni odbor za delovna razmerja je Starbucksu odredil, da preneha groziti z odpuščanjem zaradi sindikalnih dejavnosti (Foto: PROFIMEDIA)

Več sto delovnih sporov v zadnjih treh letih

Od leta 2021, ko se je v prvi poslovalnici Starbucks v Buffalu v zvezni državi New York ustanovil sindikat, je bila veriga kavarn vpletena v več sto delovnih sporov zaradi domnevnega zatiranja sindikatov. Ena od zadev, Starbucks proti McKinneyju, je junija dosegla vrhovno sodišče zaradi sedmih zaposlenih, ki so bili odpuščeni, potem ko so se poskušali sindikalizirati. Vrhovno sodišče se je postavilo na stran družbe Starbucks.

NLRB je Starbucksu odredil, da preneha groziti z odpuščanjem zaposlenih zaradi sindikalnih dejavnosti, in naložil, da mora v vseh svojih lokalih v Long Beachu objaviti obvestilo o pravicah zaposlenih, še poroča CNN.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti