Francoski inženirski velikan umika proizvodnjo iz Nemčije

Posel Forbes Slovenija 5. oktobra, 2024 09.36
featured image

Alstom bo zaprl obrat, ki v nemški deželi Saška deluje že 175 let in zaposluje 700 ljudi.

5. oktobra, 2024 09.36

Alstom namerava do konca marca 2026 zapreti proizvodni obrat za tirna vozila v mestu Görlitz na vzhodu Nemčije, del proizvodnje v ostalih treh nemških obratih pa preseliti v vzhodno Evropo, poroča STA.

Pri Alstomu so pojasnili, da so bili načrti o zaprtju obrata, ki v nemški deželi Saška deluje že dolgih 175 let, znani že dolgo časa, zdaj pa so predstavili podrobnosti te odločitve. Z njo so seznanili tudi 700 zaposlenih.

Grenka poteza

Predsednik sveta delavcev Rene Straube je napovedano potezo Alstoma opisal kot grenko. Ob tem je napovedal upad kakovosti produktov zaradi selitve dela izven Nemčije. Alstomova tovarna v Görlitzu je sicer znana po proizvodnji dvopodnih vlakov za izvoz v Izrael.

Dosedanja strukturna dela za tirna vozila, ki jih izvajajo v obratih v mestih Hennigsdorf, Kassel in Mannheim, pa bodo preselili v vzhodno Evropo.

Medtem ko bo v skladu z načrti družbe prvi proizvodni obrat po novem postal glavna lokacija za področje digitalizacije in storitev, bo obrat v Mannheimu poleg digitalizacije zadolžen tudi za razvoj izdelkov. Razvojno delo in vodenje projektov za alternativne pogonske tehnologije bo sicer potekalo v Franciji, so še povedali v družbi, poroča STA.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti