Tudi avgusta izvoz s krepko medletno rastjo, poganjajo ga posli oplemenitenja

Novice Forbes Slovenija 4. oktobra, 2024 12.01
featured image

Levji delež rasti menjave z nečlanicami predstavljajo posli oplemenitenja. Ti posli so še posebej poudarjeni v farmacevtski industriji in v trgovini s Švico, od koder prihajata največja tuja vlagatelja v farmacevtsko panogo, Novartis in Sandoz.

4. oktobra, 2024 12.01

Slovenska podjetja so avgusta izvozila za 4,29 milijarde evrov blaga, 19 odstotkov več kot avgusta lani. Izvoz so spet poganjali posli oplemenitenja, ki so še posebej poudarjeni v farmacevtski industriji in v trgovini s Švico. Uvoz s 4,78 milijarde evrov v medletni primerjavi ni odstopal. V osmih mesecih blagovna menjava beleži rast, poroča STA.

Izvoz blaga v članice EU je dosegel 2,09 milijarde evrov in bil za vsega 0,2 odstotka večji kot v enakem obdobju lani, izvoz v nečlanice EU pa se je povečal za 45,1 odstotka na skoraj 2,20 milijarde evrov, je objavil statistični urad.

Levji delež rasti menjave z nečlanicami predstavljajo posli oplemenitenja, ki obsegajo spreminjanje, izdelavo, sestavljanje, izboljšavo in prenovo uvoženega blaga s ciljem, da se proizvede nov ali resnično izboljšan izdelek. Ti posli so še posebej poudarjeni v farmacevtski industriji in v trgovini s Švico, od koder prihajata največja tuja vlagatelja v farmacevtsko panogo, Novartis in Sandoz.

Brez poslov oplemenitenja se je vrednost izvoza zvišala za 23,7 odstotka in dosegla 793 milijonov evrov.

Uvoz blaga iz tretjih držav narasel za šest odstotkov

Uvoz blaga iz držav EU se je medtem ustavil pri skoraj 2,18 milijarde evrov, kar je bilo za 5,9 odstotka manj kot avgusta lani, uvoz iz tretjih držav pa je narasel za šest odstotkov na 2,60 milijarde evrov. Skupno gledano je bil medletno večji le za 0,2 odstotka.

Brez poslov oplemenitenja bi se uvoz iz nečlanic EU povečal za 6,7 odstotka na 695 milijonov evrov.

Pokritost uvoza z izvozom je bila avgusta 89,7-odstotna, Slovenija pa je v blagovni menjavi tokrat beležila primanjkljaj. Dosegel je 494,3 milijona evrov, še poroča STA.

Od začetka leta do konca avgusta je izvoz blaga dosegel 40,15 milijarde evrov in bil za 10,7 odstotka večji kot v prvih osmih mesecih lani. Izvoz v članice EU se je povečal za skromnih 0,8 odstotka na 20,68 milijarde evrov, izvoz v nečlanice EU pa za 23,4 odstotka na 19,47 milijarde evrov.

Vrednost uvoza se je medtem v osmih letošnjih mesecih dvignila za 14,7 odstotka na 42,88 milijarde evrov. Uvoz iz držav EU se je povečal za minimalnih 0,1 odstotka na 21,23 milijarde evrov, uvoz iz tretjih držav pa za 33,8 odstotka na 21,65 milijarde evrov, piše STA.

V osmih mesecih skupaj Slovenija beleži občuten primanjkljaj v blagovni menjavi s tujino. V tem obdobju je dosegel 2,73 milijarde evrov, pokritost uvoza z izvozom je bila 93,6-odstotna.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti