Pristaniški delavci končali stavko: okvirni dogovor prinaša povišanje plač

Novice Forbes Slovenija 4. oktobra, 2024 09.24
featured image

Okvirni dogovor prinaša povečanje plače delavcem za štiri dolarje na uro v vsakem od šestih let nove kolektivne pogodbe, ki začne veljati 15. januarja 2025.

4. oktobra, 2024 09.24

Pristaniški delavci na vzhodu in jugu ZDA so v četrtek zaradi okvirnega dogovora o novi kolektivni pogodbi končali stavko, ki so jo sprožili 1. oktobra, in danes se bodo že vrnili na delo, poročanje ameriških medijev povzema STA. Predsednik ZDA Joe Biden je dogovor o novi kolektivni pogodbi pozdravil.

Sindikat pristaniških delavcev vzhodne in južne obale ZDA (ILA) od Maina do Teksasa je v četrtek z upravami pristanišč dosegel okvirni dogovor o kolektivni pogodbi, ki ga bo moralo potrditi še okrog 50.000 članov sindikata. Vendar pa je vodstvo sindikata sporočilo, da se bo delo danes začelo spet normalno.

Plače bodo višje za štiri dolarje na uro

Okvirni dogovor prinaša povečanje plače delavcem za štiri dolarje na uro v vsakem od šestih let nove kolektivne pogodbe, ki začne veljati 15. januarja 2025, poroča CNN. Do takrat pa veljajo določila aktualne kolektivne pogodbe.

Delodajalci so pred stavko sindikatu ponudili 50-odstotno povišanje delavskih plač v šestih letih nove pogodbe, kar bi zneslo tri dolarje povišanja na leto v šestih letih. Sindikat je zahteval pet dolarjev, vodstvo sindikata je sprejelo štiri dolarje, sedaj pa bodo svoje povedali še delavci.

Stavka pristaniških delavcev v ZDA
Stavka pristaniških delavcev v ZDA (Foto: PROFIMEDIA)

Vodja ILA Harold Daggett je že v torek dejal, da so pripravljeni sprejeti priporočilo predsednika Bidna za štiri dolarje. Ni še jasno, kako je z drugo pomembno sindikalno zahtevo proti uvajanju avtomatizacije dela.

Je vodja sindikata tempiral stavko v korist Trumpa?

Stavka se je končala, preden se je prav začela, vendar je med Američani vseeno sprožila paniko in so podobno kot ob izbruhu pandemije koronavirusa leta 2019 začeli na veliko kupovati toaletni papir in papirnate brisače.

Stavka je grozila z ohromitvijo ameriškega gospodarstva tik pred predsedniškimi volitvami in konservativni New York Post je sprožil ugibanja, da vodja sindikata Daggett, ki živi v graščini, vozi bentleyja in ima domnevne povezave z organiziranim kriminalom, tempiral stavko v korist republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa.

Vendar pa je Daggett leta 2020 podprl Bidna za predsednika ZDA, njegov sindikat pa letos (še) ni podprl ne Trumpa ne demokratske predsedniške kandidatke Kamale Harris.

Vsaka gospodarska težava v tem trenutku koristi izzivalcu Trumpu in stavka pristaniških delavcev je zelo zaskrbela demokrate. Najbolj pa poslovna združenja, ki so pozivala predsednika Bidna, naj podobno kot nekateri njegovi republikanski predhodniki izkoristi zakonsko pravico in enostavno prepove stavko.

Biden, ki se razglaša za najbolj prosindikalnega predsednika v zgodovini ZDA, pa si tega pred volitvami enostavno ne bi mogel privoščiti.

“Današnji začasni dogovor o rekordni plači in podaljšanju postopka kolektivnih pogajanj predstavlja ključni napredek pri doseganju trdne pogodbe. Čestitam pristaniškim delavcem, ki si zaslužijo močno pogodbo, saj so se toliko žrtvovali, da so naša pristanišča ostala odprta med pandemijo. Pozdravljam tudi upravljavce pristanišč in prevoznike,” je v četrtek olajšano sporočil Biden.

V četrtek zvečer je novinarjem dejal, da upa, da bo dogovor vzdržal glasovanje, sicer pa imata po njegovih besedah obe strani sedaj 90 dni časa, da ga dodelata.