Podjetje OpenAI zbralo 5,9 milijarde evrov, investirala tudi Microsoft in Nvidia

Posel Forbes Slovenija 3. oktobra, 2024 11.22
featured image

Podjetje OpenAI je zbralo 5,9 milijarde evrov, s čimer bi lahko postalo eno najvrednejših zasebnih podjetij na svetu.

3. oktobra, 2024 11.22

Podjetje OpenAI, razvijalec klepetalnega robota ChatGPT, je od vlagateljev zbralo 5,9 milijarde evrov. Podjetje bi tako lahko ovrednotili na 142 milijard evrov, kar bi utrdilo njegov položaj enega najvrednješih zasebnih podjetij na svetu, poroča Reuters.

Priložnost je pritegnila vlagatelje tveganega kapitala, med drugim podjetji Thrive Capital in Khosla Ventures. Vložil je znova tudi Microsoft, ki je sicer med največjimi podporniki podjetja OpenAI. Med novimi vlagatelji pa je podjetje Nvidia. Sodelovali so tudi Altimeter Capital, Fidelity, SoftBank in državno investicijsko podjetje MGX iz Abu Dabija.

Zbiranje sovpada s prizadevanji podjetja za prestrukturiranje in zamenjavo vodstva. Prejšnji teden je nenadoma odšla dolgoletna glavna tehnološka direktorica Mira Murati.

Glavna finančna direktorica Sarah Friar je v sredo zaposlenim povedala, da bo podjetje zagotovilo likvidnost z odkupom njihovih delnic podjetja. Podrobnosti in časovni okvir še niso določeni. V začetku letošnjega leta je podjetje nekaterim zaposlenim omogočilo, da so unovčili svoje delnice v višini 77,8 milijarde evrov, še poroča Reuters.

Družba Thrive Capital je tokrat investirala milijardo evrov. Dogovorili so se, da bodo prihodnje leto po enaki oceni investirali še 0,9 milijarde evrov, če bo podjetje OpenAI doseglo prihodkovne cilje.

Pogovori so potekali tudi s podjetjem Apple, vendar se tehnološki velikan na koncu financiranju ni pridružil, še piše Reuters.