V nemški avtomobilski industriji nekoliko boljše, a za optimizem je prezgodaj

Posel Forbes Slovenija 2. oktobra, 2024 11.35 > 2. oktobra, 2024 11.34
featured image

Septembra se je stanje v nemški avtomobilski industriji nekoliko izboljšalo.

2. oktobra, 2024 11.35 > 2. oktobra, 2024 11.34

Stanje v nemški avtomobilski industriji se je septembra nekoliko izboljšalo. Kazalnik, s katerim münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo meri razpoloženje v panogi, se je v primerjavi z avgustom po sezonsko prilagojenih podatkih zvišal za 1,3 točke na -23 točk, poroča STA. Kot so ocenili na inštitutu, je za optimizem sicer prezgodaj.

Kazalnik trenutnih razmer se je znižal z -7,5 na -13 točk, kazalnik pričakovanj za prihodnjih šest mesecev pa se je zvišal z -39,6 na -32,4 točke, so danes sporočili iz Ifa.

Kot so poudarili, je v dolgoročni primerjavi stanje še vedno zaskrbljujoče. “Vendarle pa je nemška avtomobilska industrija očitno uspela ustaviti strm padec poslovanja,” so zapisali.

Nemška avtomobilska industrija je v težavah že nekaj časa, kar analitiki pripisujejo predvsem pomanjkanju novih naročil, zlasti iz tujine. Vse več je strahov, da se bodo evropska podjetja težko soočila s kitajsko konkurenco, še piše STA.

Težave nemške avtomobilske industrije se zaradi številnih mednarodnih dobaviteljev hitro poznajo v širšem mednarodnem gospodarstvu, tudi v Sloveniji.