Bo legendarni hotel na Krku prenavljal general, ki je Petrolu prodal črpalke?

Nepremičnine Marko Rabuza 6. oktobra, 2024 05.58
featured image

Ruskemu poslovnežu armenskih korenin Aru Abramjanu pri obnovi propadlega kompleksa Haludovo na Krku pomaga znani hrvaški podjetnik Ivan Čermak.

6. oktobra, 2024 05.58

Hotelski kompleks Haludovo na hrvaškem otoku Krk propada že več kot dve desetletji. Objekti so povsem izropani in uničeni, okolica je neurejena, območje, ki si ga ogledujejo radovedneži, pa močno zaraščeno.

Vsakih nekaj let v hrvaških medijih poročajo o novih načrtih in idejah, da bodo nekoč enega najprestižnejših turističnih objektov znova obudili, a je doslej ostalo le pri napovedih.

Zdaj se je po poročanju Forbesa Hrvaška v zgodbi pojavil znani hrvaški podjetnik in upokojeni hrvaški general Ivan Čermak, ki se ukvarja predvsem z naftnimi posli. Pred tremi leti je največjemu slovenskemu naftnemu trgovcu Petrol prodal bencinske črpalke na Hrvaškem Crodux, posel pa je bil vreden 220 milijonov evrov. Šlo je za največji prevzem Petrola v zadnjih desetih letih. Čermak velja za enega najvplivnejših ljudi v hrvaških energetskih in političnih krogih.

Vez med investitorjem in lokalnimi institucijami

Kot je za Forbes Hrvaška dejal Čermakov svetovalec Joško Klisović, je ruski lastnik stopil v stik s Čermakovim podjetjem Futura inženiring, ki ga bo pri projektu oživitve kompleksa Haludovo zastopalo pri dogovarjanju z lokalno skupnostjo, pristojnimi državnimi institucijami in izvajalci.

Trenutno se Futura inženiring ukvarja predvsem z razrešitvijo lastniških vprašanj, kar naj bi trajalo kar nekaj časa.

“Moramo se vrniti v obdobje privatizacije in razrešiti vsa neodgovorjena vprašanja,” je dejal Klisović, nekdanji vidni politik SDP.

Ivan Čermak
Ivan Čermak (na sredini) ob podpisu za Petrolov prevzem Croduxa (Foto: Petrol)

Zanika, da bi vstopil v lastništvo

V drugi fazi bo sledilo sprejetje novega urbanističnega načrta za območje Haludovo, kar je naloga občine, po Klisovićevih besedah pa podoba nekdanjega luksuznega kompleksa ne bo zelo drugačna od načrtov prvotnega arhitekta Borisa Magaša.

Sedanje stavbe, ki privabljajo fotografe in radovedneže, bodo porušili in namesto njih zgradili novo hotelsko-turistično naselje.

Haludovo želijo tudi prijaviti državi, da bi ga razglasila za projekt strateškega pomena za Republiko Hrvaško, je za Forbes Hrvaška dodal Klisović in zanikal, da bo Čermak vstopil v lastništvo omenjenega projekta.

“O tem doslej še ni bilo govora. Tukaj smo angažirani samo kot podjetje, ki mora pripraviti projekt. Ko bomo končali vse te aktivnosti, se bomo ukvarjali tudi z razvojem projekta, a od gospoda Čermaka še nisem slišal, da bi postal lastnik projekta,” je odgovoril Klisović.

“Popoln otoški raj v Evropi”

Nekdanji hotelski kompleks je zadnje goste sprejel leta 2001. Njegov idejni oče je bil ameriški ustanovitelj slovite revije za odrasle Penthouse Bob Guccione, ki je v Haludovem videl priložnost za “popoln otoški raj v Evropi”. Leta 1968 je v gradnjo vložil 45 milijonov dolarjev, Haludovo pa je takrat veljal za enega najmodernejših hotelskih kompleksov. Razkošno urejenega z visečimi vrtovi, fontanami in dragimi lestenci so ga poimenovali tudi jugoslovanski Las Vegas. V njem so bili tudi igralnica Penthouse Adriatic Club, bazen z barom, medicinski center, savne, masažni prostori, plaža …

Med gosti so bili Sadam Husein, nekdanji švedski premier Olof Palme, Henry Ford II. in italijanski politik Silvio Berlusconi, na zabavah pa so v hotelskem baru in igralnici stregla Penthousova dekleta.

Haludovo
Notranjost hotela je povsem uničena (Foto: Goran Kovačič/PIXSELL/BOBO)

Hotel je zasnoval hrvaški arhitekt Borisa Magaš, ki je med drugim narisal načrte za sarajevski Muzej osvoboditve, splitski stadion Poljud in šibeniški hotelski kompleks Solaris.

Zgodba o uspehu ni trajala dolgo. Le leto dni po odprtju je podjetje razglasilo bankrot, nato pa je pod okriljem reškega podjetja Brodokomerc deloval še vse do razpada Jugoslavije, vendar brez glamurja kot prvo leto. Med vojno je postal zatočišče za begunce. Po vojni so ga v okrnjeni obliki znova odprli, leta 2001 pa je dokončno zaprl vrata in od takrat propada.

Na manjšem delu že poteka obnova

Poizkusov z oživitvijo Haludova je bilo v zadnjih dveh desetletjih že več. Ruski lastnik armenskih korenin je pred leti napovedal luksuzni kompleks z zasebno plažo, kar je naletelo na oster odpor domačinov, in nikoli ni dobil zelene luči mestnih oblasti. V najnovejši različici naj bi bila plaža javno dostopna.

Dela so se sicer že začela. Po poročanju Novega lista so delavce opazili pri Ribarski vasi in bungalovih, kjer so opazili kupe starega pohištva. Kot je za Forbes Hrvaška dejal Klisović, gre za dela na manjšem območju kompleksa, kjer je vlagatelj najel špansko podjetje za obnovo turističnih nastanitev, ki so delovale še pred nekaj leti.

Kdo je Ivan Čermak

Čermak je obogatel z naftnimi posli, v zadnjem času, po prodaji Croduxa, pa je povezan tudi z nepremičninskimi. Pred dvema letoma je kupil nekoč legendarno zagrebško restavracijo Šumski Dvor, ki je propadala, še vedno se ukvarja tudi z nafto – vodi namreč Delto-oil International, ki se ukvarja z veleprodajo nafte. Po podatkih registra hrvaške finančne agencije Fine vodi devet podjetij, Futuro inženiring pa je ustanovil leta 2019 in se ukvarja z gradnjo stanovanjskih in nestanovanjskih objektov ter ima enega zaposlenega.

Lani je imela družba 13 evrov prihodkov in 115.704 evre izgube. Leta 2022 je bil izkazan en evro dohodka, leto pred tem pa nič evrov, kažejo podatki Fine.

Vodstvo družbe poleg lastnika in prokurista Ivana Čermaka sestavljajo njegov sin Borna Čermak Marinković kot predsednik uprave ter njegova žena Marijana Čermak in Gordana Kronja kot članici uprave.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti