Štirje servisi Renaulta delovali usklajeno: sklenili so milijonsko poravnavo

Novice Forbes Slovenija 1. oktobra, 2024 09.47
featured image

Javna agencija RS za varstvo konkurence, ki jo vodi Andrej Matvoz, je s štirimi od petih podjetij, pri katerih je leta 2021 ugotovila kršitev pravil konkurence zaradi usklajenega delovanja pri popravilih vozil Renault, sklenila poravnavo. Izrekla jim je administrativne sankcije v skupnem znesku več kot milijon evrov.

1. oktobra, 2024 09.47

Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK) je konec leta 2021 izdala upravno odločbo, s katero je ugotovila, da so podjetja Renault Nissan Slovenija (zdaj GA Adriatic), Avtohiša Real, Avtohiša Malgaj, Pleško Cars in Avtoservis Kalan kršila zakon o preprečevanju omejevanja konkurence in pogodbo o delovanju EU, piše STA.

Zoper upravno odločbo so vse stranke v postopku razen stranke, ki je vložila izjavo zaradi prizanesljivosti, sprožile postopek sodnega varstva pred upravnim sodiščem.

V postopku štiri od petih strank

Novi zakon o preprečevanju omejevanja konkurence, ki se je začel uporabljati januarja 2023, je uvedel določene novosti, med drugim možnost znižanja administrativne sankcije na podlagi vloge za poravnavo, s katero lahko AVK pod zakonsko določenimi pogoji podjetju zniža administrativno sankcijo za največ 20 odstotkov. “Ker želi agencija podjetja spodbujati k vlaganju vlog za poravnavo in izjav zaradi prizanesljivosti, ki vlagateljem omogočajo določene ugodnosti in prispevajo k hitrejšemu zaključku postopkov, je agencija podjetjem predstavila zgoraj omenjeno možnost,” so sporočili iz AVK.

Štiri od petih strank v postopku so izrazile zanimanje za navedeni postopek, zato se je začela AVK z njimi pogajala o pogojih priznanja odgovornosti v vlogi za poravnavo. “Vsa štiri podjetja so med postopkom aktivno in zgledno sodelovala z agencijo pri celotni razjasnitvi dejstev in okoliščin, priznala očitano kršitev ter umaknila tožbe pred upravnim sodiščem,” so še zapisali.

Eno podjetje zavrnilo poravnavo

S tem so izpolnila vse zakonske obveznosti, zato je AVK sprejela njihove vloge za poravnave. Ob upoštevanju vseh okoliščin je višino administrativne sankcije, ki bi jim jo sicer izrekla, znižala za 20 odstotkov, pri čemer je stranki postopka, ki je vložila izjavo zaradi prizanesljivosti, administrativno sankcijo odpustila.

“Z izdajo odločb, s katerimi je agencija izrekla administrativne sankcije v skupnem znesku več kot en milijon evrov, se je postopek zoper te štiri stranke postopka zaključil. Zoper stranko postopka, ki se ni odločila za institut poravnave, pa bo agencija nadaljevala postopek v skladu s svojimi pristojnostmi,” so še dodali.

Dogovarjali so se med seboj

Obravnavana podjetja, ki jih je varuh konkurence začel preiskovati v začetku leta 2019, so v postopkih oddaje javnih naročil, katerih storitve so popravila in vzdrževanja vozil znamke Renault in dobava nadomestnih delov v Sloveniji, dogovarjala in oziroma ali usklajeno ravnala tako, da so prikrojevala ponudbe, določala cene, razdelila naročnike in izmenjevala poslovno občutljive informacije, še piše STA.