Slovenci med najbolj zdravimi v EU

Dobro življenje Forbes Slovenija 30. septembra, 2024 12.58
featured image

Malta je po sveži analizi Eurostata država, kjer moški in ženske dočakajo najvišjo starost zdravega življenja, a tudi Slovenija se je uvrstila visoko.

30. septembra, 2024 12.58

Število let zdravega življenja je po metodologiji evropskega statističnega urada Eurostat opredeljeno kot število let življenja, v katerih oseba pri svojih vsakdanjih dejavnostih ni omejena z boleznijo ali zdravstvenimi težavami. Kazalnik je izračunan na podlagi anketne raziskave EU-SILC (Statistics of Incomes and Living Conditions).

Slovenija se je uvrstila med države, kjer prebivalci dosežejo visoko starost zdravega življenja. Povprečno lahko ženska ob rojstvu pričakuje 68,5 leta zdravega življenja, moški pa 65 let. Še leta 2010 so ženske lako ob rojstvu pričakovale 54,6, moški pa 53,4 leta zdravega življenja. Primerjava s pričakovano življenjsko dobo pokaže, da Slovenci v povprečju zdravi preživimo več kot štiri petine življenja, kažejo podatki Urada RS za makroekonomske analize (Umar).

Sveži podatki Eurostata, ki omogočajo vpogled v to, kako dobro države Evropske unije podpirajo sposobnost svojih državljanov, da kljub staranju ostanejo zdravi, je pokazala, da povprečna prebivalka EU lahko pričakuje 62,8 leta zdravega življenja, prebivalec pa 62,4 leta.

Najdlje zdravi na Malti

Na prvem mestu je sredozemska otoška država Malta, kjer lahko ženske pričakujejo 70,3 leta zdravega življenja, moški pa 70,1 leta.

Pri ženskah sledijo Bolgarija s povprečno doseženo starostjo 68,9 leta, Slovenija, nato Italija in Grčija s 67,8 leta.

Pri moških pa Malti sledijo Švedska (67,5 leta), Italija (67,1 leta), Grčija (66,2 leta), Ciper (65,7leta) in Irska (65,2 leta), nato Slovenija.

Na dnu lestvice Danska

Na drugi strani se je izkazalo, da je Danska najslabša država za ženske, ki upajo na zdravo starost. Čeprav ima ta nordijska država močan javni zdravstveni sistem, je število rakavih obolenj višje kot v drugih državah EU.

Danke lahko pričakujejo 54,6 leta zdravega življenja. Sledijo ji Latvija s povprečno starostjo žensk 55,4 leta, Nizozemska (56,3), Finska (56,5), Portugalska in Slovaška – obe s povprečno starostjo 58 let.

Pri moških je najslabša Latvija (53 let zdravega življenja), sledijo Slovaška (56,6 leta), Danska (57,1 leta), Estonija (58 let) in Litva (58,2 leta).

V osmih državah ljudje v povprečju ne ostanejo zdravi do 60. leta. To so Latvija, Danska, Slovaška, Finska, Nizozemska, Romunija, Portugalska in Estonija.