Elektrarne na Dravi letos proizvajajo za tretjino nad načrti

Novice Forbes Slovenija 29. septembra, 2024 16.55
featured image

Dravske elektrarne Maribor letos zaradi vremenskih razmer beležijo tretje najboljše obdobne hidrološke razmere na Dravi od vključno rekordnega leta 2014.

29. septembra, 2024 16.55

Do začetka septembra so Dravske elektrarne Maribor s proizvodnjo za 35 odstotkov presegle načrte, piše Slovenska tiskovna agencija (STA).

Če jih vreme v naslednjih mesecih ne bo preveč presenetilo, bo načrtovana proizvodnja do konca leta znašala okoli 3100 gigavatnih ur in bo načrtovane rezultate presegla za okoli 30 odstotkov, so dodali v največjem slovenskem proizvajalcu električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji.

Skoraj 80 odstotkov te energije v Dravskih elektrarnah Maribor proizvedejo njihove hidroelektrarne na reki Dravi s pritoki, kjer imajo postavljenih osem velikih in pet malih hidroelektrarn ter pet sončnih elektrarn.

V primeru napovedanega rezultata bodo za nekoliko presegli tudi lansko nadpovprečno proizvodnjo, ki je znašala 3008 gigavatnih ur. Minulo leto je mariborska družba, ki je del Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), sklenila s 14,9 milijona evrov čistega dobička.

Dravske elektrarne Maribor
Dravske elektrarne Maribor letos načrtujejo proizvodnjo 3100 gigavatnih ur električne energije (Foto: Miloš Vujinović/BOBO)

Ob nekajkratnih visokih vodah ter izrazitih in obilnih padavinah v lanskem avgustu so Dravske elektrarne Maribor, ki zaposlujejo 260 ljudi, lani kar 22 dni obratovale v skladu s pravilnikom o ukrepanju pri visokih vodah in nevarnostih rušenja pregrad. Pri tem so načrtovano količino proizvedene električne energije dosegli že 2. novembra, še piše STA.

“Leto 2023 s poslovnega vidika ocenjujemo kot zelo uspešno, saj smo dosegli oziroma presegli tudi ostale cilje. Čisti prihodki so znašali dobrih 80 milijonov evrov, investicijam pa smo namenili skoraj 30 milijonov evrov,” je lansko poslovanje v letnem poročilu podjetja ocenil generalni direktor Dravskih elektrarn Maribor Damjan Seme.