Starodavno mesto privablja tuje vlagatelje, ki imajo dovolj dubajskih najemnin

Posel Forbes Slovenija 29. septembra, 2024 17.51
featured image

Medtem ko v bližnjevzhodnem Dubaju rastejo cene najemnin, se tujim vlagateljem ponuja sosednji in doslej tradicionalni emirat Šardža, ki je dve leti nazaj tujcem prvič omogočil nakup nepremičnin.

29. septembra, 2024 17.51

Vse več tujih prebivalcev emiratske prestolnice Dubaj pravi, da jih skokovita rast najemnin izriva iz mesta. A zavetje jim že ponuja sedem tisoč let staro sosednje mesto Šardža, piše Bloomberg.

Emirat in mesto Šardža se nahajata severno od Dubaja. Pred slabima dvema letoma so tamkajšnje oblasti sprejele zakon, ki v določenih območjih tega konzervativnega emirata dovoljuje tujcem, da kupijo nepremičnine. Razvijalci tam že gradijo na desettisoče domov, sledijo pa jim kupci.

Po pisanju Bloomberga gre za znak, da Dubaj ne dohaja povpraševanja po stanovanjih, odkar se je v zadnjih letih tja preselilo veliko bankirjev, odvetnikov in drugih ljudi v službah z belimi ovratniki, ki so jih tja privabili predvsem nizki davki.

Cene domov se vzpenjajo že 16 zaporednih četrtletij. Najemnine za družinske hiše pa so od pandemije narasle za 86 odstotkov, po podatkih nepremičninske agencije JLL.

Mesto Šardža v Združenih arabskih emiratih (ZAE)
Nepremičninske projekte v Šardži med drugim gradi član vladajoče družine, v sodelovanju s sinom savdskega princa (Foto: PROFIMEDIA)

Projekt plemiških družin

Šardža že od nekdaj velja za bolj ugodno možnost, a obenem ne nudi enake rezidenčne infrastrukture kot Dubaj. To se sedaj spreminja. V emiratu med drugim nastaja 9,5 milijard dolarjev vredna soseska Aljada, v kateri bo 25 tisoč domov, območje za zabavo z restavracijami in trgovinami ter športnimi objekti in eden največjih skate parkov v regiji.

Projekt gradi razvijalec Arada Developments, ki je v lasti sina savdskega princa Alwaleeda bin Talala in člana vladajoče družine v Šardži. Tretjina projekta je zaključena, preostanek pa naj bi bil dokončan do konca desetletja, je za Bloomberg dejal generalni direktor podjetja Ahmed Alkhoshaibi.

To ni edini rezidenčni projekt. Arada razvija tudi sosesko Masaar s tri tisoč domovi, ki naj bi bila dokončana leta 2026. Razvijalec Eagle Hills iz Abu Dhabija na otoku Marjam (ki pripada emiratu Šardža) gradi kompleks luksuznih domov in turističnih nastanitev. Razvijalec okoljsko trajnostne infrastrukture SEE Holding pa v emiratu gradi 1.200 domov.

Območje mesta je bilo prvič poseljeno pred sedem tisoč leti, že od 17. stoletja pa mu vlada dinastija Al Qasimi. Zaradi svojih pristanišč in razvite industrije iskanja biserov je bila Šardža tradicionalno ena bogatejših provinc v Združenih arabskih emiratih (ZAE). Po odkritju nafte v 70. letih prejšnjega stoletja se je začel moderni razvoj, a v zadnjih letih skušajo oblasti ohraniti kulturno dediščino s projektom “Heart of Sharjah” (Srce Šardže).

Mesto Šardža v Združenih arabskih emiratih (ZAE)
Šardža velja za konzervativen emirat, kjer je prepovedana prodaja alkohola (Foto: PROFIMEDIA)

Kdo kupuje

Pri projektih Arade v Šardži so 29 odstotkov domov kupili Indijci, kar je 8,7 odstotka več kot lani. Deset odstotkov nakupov nepremičnin opravijo kupci iz Nemčije, Kanade in Združenega kraljestva, ki so bili pred zakonom iz leta 2022 komaj prisotni v evidencah podjetja.

Večje povpraševanje pomeni tudi rast cen. Odkar je razvijalec začel s prodajo domov v soseki, ki se nahaja le 20 min vožnje od dubajskega letališča, so se cene za kvadratni meter več kot podvojile. Kljub temu so še vedno okrog 40 odstotkov nižje kot v primerljivih območjih Dubaja, pravi direktor.

Vlada v Šardži je poskušala ohraniti cenovno dostopnost tako, da je odredila triletno zamrznitev najemnin za nove najemnike. Po tem lahko najemodajalci zvišajo najemnine samo enkrat na dve leti.

V Šardži živi približno dva milijona ljudi. Emirat velja za bolj konzervativnega od svetovljanskega Dubaja. Med drugim je tam prepovedana prodaja alkohola, prepovedani so tudi lokali za kajenje šiše, ki so sicer priljubljeni tako med turisti kot prebivalci v Dubaju.