Trump bi tožil Google, če zmaga na volitvah

Novice Forbes Slovenija 29. septembra, 2024 15.18
featured image

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump meni, da Google prikazuje samo negativne novice o njem, zato bi v primeru vnovične zmage na volitvah tožil podjetje.

29. septembra, 2024 15.18

Republikanski kandidat za predsednika in nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je v petek na svojem družbenem omrežju Truth Social dejal, da bo v primeru zmage na novembrskih predsedniških volitvah zahteval sodni pregon Googla, ker lastnik največjega spletnega iskalnika domnevno prikazuje “samo negativne” zgodbe o njem, piše Reuters.

“Ugotovljeno je bilo, da je Google nezakonito uporabil sistem razkrivanja in prikazovanja zgolj slabih zgodb o Donaldu J. Trumpu, nekatere izmišljene v ta namen, hkrati pa je razkrival samo dobre zgodbe o” demokratski predsedniški kandidatki Kamali Harris, je dejal Trump.

“To je nezakonita dejavnost in upajmo, da jih bo ministrstvo za pravosodje kazensko preganjalo zaradi tega očitnega vmešavanja v volitve,” je še dejal Trump. “Če ne, bom v skladu z zakoni naše države zahteval njihov pregon na najvišji ravni, ko bom zmagal na volitvah in postal predsednik Združenih držav,” je dodal.

Za utemeljitev navedb ni ponudil dokazov o takšni praksi. Google zadeve za Reuters ni komentiral.

Donald Trump na srečanju pred volitvami
Trump obtožuje Google vmešavanja v volitve (Foto: PROFIMEDIA)

Obtožbe niso nove

Trump je po pisanju Washington Posta podobne obtožbe proti Googlu izrazil že leta 2019, v povezavi z njegovo predsedniško kampanjo leta 2016, ko je bil izvoljen na položaj. Google je navedbe takrat zanikal.

V zadnjih tednih so nekateri Trumpovi podporniki znova obudili obtožbe. Julija je najbogatejši Zemljan Elon Musk le nekaj dni po poskusu atentata na Trumpa na omrežju X obtožil Google, da uveljavlja prepoved prikazovanja vsebin o Trumpu v svojem iskalniku.