Lastnik podjetja, ki je na Hrvaškem odkrilo plin, je velik Trumpov donator

Posel Forbes Slovenija 27. septembra, 2024 16.14
featured image

Aspect Croatia, ki je na Hrvaškem odkril plin, je hčerinska družba ameriške družbe Aspect Holdings, na čelu katere je Alex Cranberg. Gre za velikega donatorja republikanske stranke, ki je bil leta 2019 vpleten v škandal v Ukrajini.

27. septembra, 2024 16.14

Pregled raziskovalne vrtine pri Sisku je pokazal, da je bogata s plinom, je v torek poročal hrvaški Forbes. Investitor, ki je raziskoval vrtino, je hrvaška podružnica madžarskega podjetja Aspect Croatia Kft. Pisarno imajo v zagrebškem SkyOfficu, direktor podružnice pa je Szabolcs Tóth. Podjetje je v lasti ameriške družbe Aspect Holdings s sedežem v Denverju.

Lastnik in ustanovitelj družbe Aspect Holdings je 71-letni Alex Cranberg, naftni inženir z magisterijem iz poslovne administracije s Stanforda, zdaj poroča Forbes Hrvaška. Američan je podjetje ustanovil leta 1993 skupaj z zasebnim investicijskim podjetjem Clark Estates.

Skoraj 20 let pozneje so mediji poročali o bogati naftni vrtini, ki so jo našli v Iraku, in napovedovali, da bi lahko Cranberg na račun odkritja postal milijarder, a njegovo bogastvo po javno dostopnih podatkih nikoli ni preseglo vrednosti milijarde dolarjev.

Vpleten tudi v ukrajinski škandal

Cranberg je velik donator republikanske stranke. Med leti 2000 in 2016 je po podatkih neodvisne neprofitne organizacije FollowTheMoney.org stranki skupno doniral 815.657 dolarjev. Ministru za energijo v času administracije Donalda Trumpa Ricku Perryju, ki si je leta 2012 prizadeval za republikansko nominacijo za predsednika ZDA, je takrat podaril poslovno letalo.

S Perryjem se je leta 2019 zapletel tudi v ukrajinski škandal. Kot ameriški minister za energijo se je Perry sestal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in mu predal seznam kandidatov, ki jih priporoča za energetske svetovalce. Med njimi je bil Michael Bleyzer, ki se je nato skupaj s Cranbergom prijavil na razpis za naftno in plinsko vrtino Varvynska.

Čeprav sta ponudila nekaj milijonov dolarjev manj od edinega tekmeca, sta dobila 50-letni projekt, ker je vladna komisija ocenila, da imajo več tehničnega znanja in finančne podpore.

Na Hrvaškem preiskuje več vrtin

O drugih vrtinah, ki jih preiskuje podjetje Aspect Croatia, hrvaška Agencija za ogljikovodike Forbesu Hrvaška ni razkrila podrobnosti. Povedala je le, da podjetje izvaja neinvazivne geofizikalne meritve ter naftno-rudarska dela za izkop raziskovalnih vrtin. O rezultatih teh aktivnosti bo javnost obveščena v skladu z dinamiko izvajanja, je še dodala.

Dokument hrvaškega gospodarskega ministrstva , ki ga je pridobil Forbes, pa navaja, da je podjetje leta 2019 dobilo dovoljenje za raziskovanje in izkoriščanje ogljikovodikov na kopnem v raziskovalnem območju ogljikovodikov Sava-06. V drugih dokumentih so poleg vrtine Trebarjevo-1 omenjene še nekatere druge vrtine, med njimi Popovec-1, Budenec-1, Željezno-1, Setuš-2.

Aspect Holdings se prek svojih podružnic ukvarja z raziskovalnimi, proizvodnimi, investicijskimi in razvojnimi dejavnostmi v Severni Ameriki in Evropi.