Sloveniji zelena luč za polnopravno članstvo v švicarskem Cernu

Posel Andreja Lončar 27. septembra, 2024 10.37 > 27. septembra, 2024 10.40
featured image

Slovenija naj bi v začetku prihodnjega leta postala polnopravna članica raziskovalne organizacije, s katero že sodeluje okoli 20 slovenskih podjetij.

27. septembra, 2024 10.37 > 27. septembra, 2024 10.40

Svet Evropske organizacije za jedrske raziskave (CERN) se je seznanil s poročilom posebne strokovne skupine o pripravljenosti Slovenije na polnopravno članstvo v mednarodni organizaciji.

Zaradi pozitivnega poročila je generalni direktorici Cerna Fabioli Gianotti podelil mandat za dogovor s Slovenijo o nadaljnjih korakih za pridobitev polnopravnega članstva, je navedeno v objavi na spletni strani slovenske vlade, ki ob tem sporoča, da bo “slovenska zastava v Cernu zaplapola predvidoma v začetku prihodnjega leta”.

Katere korake mora Slovenija narediti za dokončno včlanitev, za zdaj ni znano, ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije jih bo predstavilo prihodnji petek.

Minister: To je izjemno priznanje za Slovenijo

Kot navaja vlada, je v poročilu izpostavljeno sodelovanje Slovenije in Cerna na področju znanstvenega računalništva; slovenski superračunalnik Vega namreč pomembno prispeva k zbiranju podatkov za eksperiment ATLAS. V projektu sodeluje okoli 40 raziskovalcev in 10 študentov. “Gre za enega največjih eksperimentov v Cernu za preučevanje osnovnih gradnikov vesolja,” vlada navaja v sporočilu za javnost.

“To je izjemno priznanje za Slovenijo, našo znanstveno-raziskovalno skupnost in celoten inovacijsko-tehnološki ekosistem. Gre tudi za priznanje vsem raziskovalkam in raziskovalcem, ki že desetletja sodelujejo s Cernom, s polnopravnim članstvom pa bodo dobili še več priložnosti,” je v pisni izjavi dejal minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič.

CERN;,Švica
Sodelovanje slovenskih raziskovalcev v Cernu sega v 70. leta prejšnjega stoletja, torej v čas Jugoslavije, ki je bila pred 70 leti tudi ena od ustanoviteljic centra (Foto: Gov.si)

Sodelovanje z 20 podjetji

S švicarsko organizacijo sodelujejo tudi slovenska podjetja. Nacionalna kontaktna točka je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS). “Danes je v bazi Cern registriranih 70 slovenskih podjetij, od tega jih je 20 že pridobilo naročila, identificiranih pa je tudi kar nekaj potencialnih podjetij za vpis v bazo Cern,” je spomladi dejala Natalija Stošicki, direktorica za strateški razvoj in internacionalizacijo pri GZS. Med podjetji, ki sodelujejo s švicarsko organizacijo, je denimo Cosylab.

Lani so po navedbah GZS vsa podjetja – med njimi je denimo Cosylab – s Cernom imela za okoli 1,7 milijona švicarskih frankov (okoli 1,8 milijona evrov) poslov. Ta vsota je približno štiri petine zneska članarine, ki jo je švicarski organizaciji plačala država.

oznake