Sodišče EU nad zavajanje trgovca, ki je zvišal redno ceno, nato dal popust

Posel Forbes Slovenija 26. septembra, 2024 14.09 > 26. septembra, 2024 14.10
featured image

Sodišče Evropske unije je razsodilo, da je Aldi Süd kršil evropsko potrošniško zakonodajo. V svojih letakih je namreč oglaševal lažne popuste na nekatera živila, katerih cene je tik pred znižanji zvišal.

26. septembra, 2024 14.09 > 26. septembra, 2024 14.10

Sodišče Evropske unije (CJEU) je razsodilo, da je Aldi Süd, del katerega je tudi slovenski Hofer, kršil potrošniško zakonodajo EU, ker je navajal lažne popuste na nekatera živila.

Sodni postopek se je po poročanju Euronewsa odvil na podlagi prijave nemške potrošniške organizacije Baden-Württemberg, in sicer zaradi oglasov, v katerih je Aldi Süd trdil, da je znižal cene banan za 23 odstotkov, cene ananasa pa za približno 12 odstotkov.

V drobnem tisku pod ceno v letaku pa je bilo (kot izhaja s spodnje fotografije) navedeno, da cena ni bila nižja kot v drugih obdobjih v zadnjem mesecu. Tako je bila najnižja cena za ananas v petih tednih pred ponudbo, navedeno v brošuri, 1,39 evra, najvišja pa 1,79 evra. Tik pred začetkom ponudbe je bila cena 1,69 EUR, znižana cena pa je bila nato 1,49 evra. To pomeni, da je bila akcijska cena za deset centov višja kot je bila najnižja cena v mesecu in pol pred posebno ponudbo.

S tem je živilski trgovec po mnenju organizacije kršil bruseljska pravila o navajanju cen in nepoštenih poslovnih praksah, je dejala organizacija. Po njenih navedbah je podjetje dvignilo cene samo zato, da bi jih spet znižalo, nato pa v svojih promocijskih letakih trdilo, da ponuja “šokantno znižanje cen”.

Aldi, cene, letak, banane, ananas
Aldi Süd je v letaku ponujal 23-odstotni popust na banane (levo), kar je enaka cena kot pred znižanjem, in skoraj 12-odstotni popust na ananas (desno), za katerega so potrošniki na koncu odšteli še deset centov več kot pred znižanjem (Foto: Razsodba CJEU)

Zavajanje potrošnikov

Nemška potrošniška organizacija je sprožila postopek pred sodiščem v Düsseldorfu, ki pa je postopek prekinilo in za mnenje prosilo Sodišče EU.

Luksemburško sodišče je zdaj odločilo, da gre za zavajanje potrošnikov. Trgovec se ne more pretvarjati, da ponuja popust, če dvigne cene samo zato, da jih nato zniža. Kot je v odločitvi navedlo sodišče, evropska zakonodaja jasno določa, da mora trgovec jasno navesti najnižjo ceno v zadnjih 30 dneh, ta podatek pa uporabiti tudi za primerjavo v primeru znižanja cen.

Ta varovalka namreč preprečuje, da bi trgovci zavajali potrošnike s tem, ko bi pred objavo znižanja cen zvišali izhodiščno ceno.

Aldi: Zakoni ne določajo načina oglaševanja

Aldi Süd je nasprotno trdil, da zakonodaja od njega zahteva le prikaz cen pred znižanjem, ne narekuje pa podrobnosti o navedbah v oglasu, še piše Euronews.

Aldi Süd je del multinacionalke Aldi, ki upravlja 12.000 trgovin v 18 državah, na 4 celinah. Znotraj skupine Aldi Süd deluje povezana skupina Hofer, kamor poleg Hofer Slovenija spadajo še Hofer Avstrija, Aldi Švica, Aldi Madžarska in Aldi Italija.