Google Microsoft obtožil protikonkurenčnega ravnanja

Tehnologija Forbes Slovenija 25. septembra, 2024 17.09
featured image

Ameriški tehnološki velikan Google je pri Evropski komisiji vložil pritožbo proti konkurentu Microsoftu, ker naj bi uporabnike uporabnike sili k uporabi njegove storitve v oblaku.

25. septembra, 2024 17.09

Evropska komisija je Microsoft že večkrat kaznovala zaradi protikonkurenčnih praks, zdaj pa se ameriškemu tehnološkemu velikanu obeta nov postopek zaradi pritožbe njegovega tekmeca Googla, piše STA.

Po navedbah Googla je Microsoft poslovnim strankam dejal, da morajo nujno imeti programsko opremo, kot je Windows Server, da bi jih prisilil k uporabi njegove platforme v oblaku Azure.

Microsoft je poskrbel, da je bila uporaba oblaka Windows Server ali drugih konkurenčnih storitev, kot sta Google Cloud ali Amazonov AWS, cenovno nesprejemljiva, saj je po izračunih Googla ceno zvišal za 400 odstotkov.

Kot je še dodal Google, je Microsoft za podjetja, ki so se kljub stroškom odločila uporabljati konkurenčne platforme v oblaku, v zadnjih nekaj letih uvedel nove ovire, na primer pri medsebojni povezljivosti, še piše STA.

“Verjamemo, da je to regulativno dejanje edini način za odpravo vezanosti na Microsoft in ustvarjanje okolja, v katerem imajo potrošniki možnost izbire,” je na tiskovni konferenci dejal podpredsednik Google Cloud Amit Zavery. Dodal je, da si želijo enakih pogojev za vse tekmece.