Peking ZDA: Prenehajte z nerazumnim zatiranjem kitajskih podjetij

Posel Forbes Slovenija 26. septembra, 2024 08.00
featured image

Peking se je ostro odzval na napoved ZDA, da bodo prepovedale prodajo avtomobilov, ki za povezljivost uporabljajo kitajsko ali rusko tehnologijo, in dejal, da bo sprejel potrebne ukrepe za zaščito svojih interesov.

26. septembra, 2024 08.00

Ameriško ministrstvo za trgovino je v ponedeljek napovedalo prepoved prodaje avtomobilov, ki za povezljivost uporabljajo kitajsko ali rusko tehnologijo. Ukrep se nanaša na strojno in programsko opremo, ki bi lahko predstavljala tveganja na nacionalno varnost. Kitajsko ministrstvo za trgovino pa je danes po poročanju STA sporočilo, da odločno nasprotuje načrtom ZDA.

Tehnologija, ki vozila povezuje z drugimi napravami, kot so pametni telefoni, zbere veliko podatkov o vozniku in potnikih. Obenem prek kamer in senzorjev beleži različne podrobnosti o ameriški infrastrukturi, kar skrbi ameriško ministrstvo za trgovino. Ob tem ni navedlo, na katere proizvajalce ali modele bo pravilo, ki je v 30-dnevni javni obravnavi, najverjetneje vplivalo. Peking odgovarja, da za potezo ZDA ni nobene razlage.

“Poteza ZDA nima nobene dejanske podlage, krši načela tržnega gospodarstva in poštene konkurence ter predstavlja tipično protekcionistično dejanje,” je danes dejal tiskovni predstavnik kitajskega ministrstva. “Kitajska bo sprejela potrebne ukrepe, s katerimi bo odločno zaščitila zakonite pravice in interese kitajskih podjetij,” so še dodali z ministrstva.

Zaostrovanje trenj

Kitajska je ZDA pozvala, naj prenehajo s prakso posploševanja nacionalne varnosti, nemudoma prekličejo s tem povezane omejitve in prenehajo z “nerazumnim zatiranjem” kitajskih podjetij.

Nova pravila pomenijo novo zaostrovanje v trgovinskih trenjih med ZDA in Kitajsko. ZDA so februarja napovedale preiskavo varnostnih tveganj, ki jih predstavlja kitajska tehnologija v avtomobilih, maja pa so napovedale visoko zvišanje carin na uvoz kitajskih električnih vozil in čipov, ki se nanaša na 18 milijard dolarjev kitajskega uvoza. Carine na električna vozila se bodo letos zvišale s 25 na 100 odstotkov, carine na čipe pa prihodnje leto s 25 na 50 odstotkov, še piše STA.