Razpoloženje v nemškem gospodarstvu se je poslabšalo že četrtič zapored

Novice Forbes Slovenija 24. septembra, 2024 13.34
featured image

V Nemčiji se je kazalnik razpoloženja v gospodarstvu septembra na mesečni ravni poslabšal za 1,2 točke.

24. septembra, 2024 13.34

Razpoloženje v nemškem gospodarstvu, na katerega odpade približno petina slovenskega izvoza, se je septembra četrti mesec zapored poslabšalo. Kazalnik gospodarske klime, ki ga izračunava münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo, se je v primerjavi z avgustom znižal s 86,6 točke na 85,4 točke. Nemško gospodarstvo se sooča z vedno večjimi pritiski, po poročanju STA opozarjajo na inštitutu.

V predelovalnih dejavnostih je kazalnik padel na najnižjo vrednost po juniju 2020. Z avgustovskih -17,8 točke je nazadoval na -21,6 točke.

Podjetja v predelovalnih dejavnostih so svoj trenutni poslovni položaj ocenila za bistveno slabši kot mesec prej. Tudi glede pričakovanj so podjetniki bistveno bolj pesimistični. Pomanjkanje naročil se je še povečalo.

Razpoloženje boljše v gostinstvu, turizmu in gradbeništvu

V storitvenem sektorju se je kazalnik z -1,3 točke znižal na -3,5 točke. Padec je predvsem posledica občutno slabše ocene trenutnih razmer, medtem ko so bila pričakovanja nekoliko manj pesimistična. V gostinstvu in turizmu se je razpoloženje izboljšalo, so pri Ifu zapisali v sporočilu za javnost.

Tudi v trgovini se je razpoloženje septembra poslabšalo, potem ko se je avgusta izboljšalo, predvsem zaradi bolj pesimističnih pričakovanj podjetij v tej dejavnosti.

Manjši pesimizem glede pričakovanj je privedel do rasti kazalnika v gradbeništvu, poročilo Ifa še povzema STA.